Alina Rus aduce un suflu nou bibilotecilor prăfuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De nouă ani lucrează ca şi bibiotecar şi crede că lumea are o percepţie eronată asupra acestui spaţiu. Prin activitatea ei vrea să modernizeze bibliotecile din judeţ şi să le transforme în spaţii de interes pentru bistriţeni

Alina s-a născut la Zalău şi tot acolo a lucrat pentru prima dată ca şi bibliotecar. Când era doar un copil, Alina visa să ajungă farmacist. „În liceu, însă, la recomandarea profesoarei mele de istorie, am ales să mă înscriu la Drept. A fost mai mult o alegere sugerată, decât voită. Nu m-am împăcat foarte bine cu acest domeniu şi, în timp, mi-am dat seama că nu mi se potriveşte. Printr-un prieten am aflat că se caută un om la bibiloteca din Zalău şi m-am prezentat la concurs. Nu am luat postul din prima, dar am reuşit din a adoua încercare", îşi aminteşte Alina. De atunci, spune că „lumea cărţilor" este locul ei.

A adus bistriţenilor calculatoarele lui Bill Gates

De la începutul anului, Alina lucrează ca şi bibilotecar formator la Biblioteca Judeţeană. De Bistriţa s-a îndrăgostit repede şi spune că îi place mai mult decât oraşul ei natal. „ În Bistriţa am venit purtată de suflet. Îmi place oraşul. Oamenii mi se par, totuşi, un pic mai închişi, faţă de cei din Zalău. Foarte greu am reuşit să deschid unele uşi aici", spune Alina. Aceasta coordonează un proiect intitulat „Bibilonet", un proiect care deja există în multe ţări civilizate şi care, de cinci ani, se zbate să fie pus în practică şi în România. Proiectul presupune infiinţarea unui sistem informatic care să faciliteze comunicarea între diverse biblioteci şi între aceste spaţii şi comunitate. „Prin acest program, 12 bibioteci din judeţ vor fi dotate cu echipamente donate de Bill Gates. La Bistriţa a fost echipat un centru de formare pentru bibliotecari, care au fost instruiţi în cursuri IT şi de gestionare a bibiliotecii. Pe urmă, aceştia vor putea  forma, la rândul lor, comunitatea. Centrele vor permite accesul la internet tuturor persoanelor interesate. Prin astfel de programe, bibiloteca poate fi privită ca o resursă, nu doar ca un loc prăfuit, de unde vii să împrumuţi o carte", crede Alina. Aceasta mai spune că bibilotecile şi-au format, în timp, o percepţie eronată în mentalul colectiv. „Cu mare regret spun că bibiloteca este percepută ca un loc prăfuit, cu doamne care strigă la tine şi te fac să nu te mai întorci. Asta trebuie să se schimbe, iar acest spaţiu să fie un loc primitor, de socializare şi informare pentru comunitate. Încă nu se conştientizează foarte bine că biblioteca este a comunităţii", este de părere tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

De ce are biblioteca o imagine „prăfuită"?

Probabil, pentru că oamenii care lucrează în sistem sunt foarte ataşaţi de serviciile tradiţionale şi, deşi sunt ineficiente, le este greu să renunţe la ele în favoarea altora mai moderne şi mai performante.

Cât de greu a fost să implementezi acest program?

Eu am participa tla proiectul-pilot, lansat în 2007, şi am fost şi la Zalău, când s-a pus în practică. Am venit cu ceva expereinţă în spate şi nu a fost foarte dificil. Mai mult, am fost plăcut impresionată să găsesc foarte multă deschidere din partea autorităţilor locale. Sunt mulţi primari care au înţeles cât de important este acest proiect şi că o comunitate informată este o comunitate puternică.

Ce-i place:

Alinei îi place să citească lirica lui Emil Brumaru şi proza lui Octavian Paler. „Îmi place că am reuşit să mai găsesc o pată de pustietate pe litoralul românesc şi acolo voi merge în vacanţă", spune Alina. Aceasta recunoaşte că adoră să escaladeze munţii alături de iubitul ei. „De când stau în Bistriţa, îmi place să ies pe pietonal, să stau la Casa Zidarului. E o nouă pasiune pentru mine", mai explică tânăra.

Ce nu-i place:

„Cel mai mare discomfort al meu este sentimentul de neputinţă, pe care îl resimt uneori. Nu-mi place politizarea şi nici faptul că performanţa şi competenţa nu sunt nişte valori apreciate cu adevărat în societate", este de părere bibilotecarul.

Născută: 2 iulie 1978, în Zalău

Studii: Facultatea de Drept, în Cluj Napoca

Stare civilă: Necăsătorită

Ocupaţie: Bibliotecar, de nouă ani

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite