Alin Săsărman este psihologul de la Centrul pentru Tineret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Săsărman este as în psihologia criminalilor
Alin Săsărman este as în psihologia criminalilor

Adoră copiii şi în mijlocul lor se simte în elementul său. Pentru cei care frecventează centrul municipalităţii organizează ieşiri la iarbă verde, manifestări sportive amuzante, acţiuni care îmbină distracţia cu învăţarea

Nonconformist şi greu de prins în tipare, Alin Săsărman este un adevărat catalizator pentru activitatea Centrului pentru Tineret, un spaţiu în care copii şi tineri din toată Bistriţa fac cursuri gratuite. Alin face de toate la centru: predă cursuri, se ocupă de copii şi-i consiliază pe cei care au nevoie.  În liceu nici nu şi-a imaginat însă că va ajunge psiholog. Pe atunci, glumeţul clasei , tipul care avea mereu câte-o poantă ori vreun comentariu de făcut la adresa profesorilor ori colegilor,  se visa inginer. A dat examen la chimie-fizică, dar nu i-a fost de ajuns şi şi-a încercat norocul şi la Facultatea de Pedagogie, aşa ca să poată lucra cu copiii. A intrat la amândouă şi le-a urmat în paralel până în anul trei când a hotărât brusc că vrea să facă şi Psihologia. „Am vrut neapărat să fac şi partea clinică, ce nu se făcea la Pedagogie, iar cei de la Psihologie ne-au recunoscut doi ani, aşa că am intrat direct în anul trei„ îşi explică decizia.

Are masterat în psihologia criminalilor

În final, a absolvit cele două facultăţi înrudite la un interval de un ani, una în 2005, cealaltă în 2006. Între timp a prins şi gustul psihologiei judiciare, aşa că a urmat şi un masterat cu gândul de a intra în Poliţie, la Criminalistă. A avut însă ghinion pentru că posturile s-au cam blocat în aşteptarea unor ani cu mai mulţi bani la buget. Neastâmpărul îi dă însă ghes şi acum cochetează cu ideea unui doctorat în Germania, iar primele demersuri le-a şi făcut.

Una dintre deciziile sale din studenţie o regretă însă: renunţarea la Facultatea de Chimie, o găseşte acum drept neinspirată: „cu o asemenea specializare în străinătate se plătesc salarii bune, până la urmă nu e nimic rău în faptul că vrei să câştigi bani" , Alin. De o eventuală deschidere a unui cabinet privat, nici nu poate fi vorba: „este greu să te întreţii aşa, este o activitate costisitoare şi fără clienţi. Cel puţin atâta vreme cât la noi încă, a merge la psiholog este echivalent cu a fi nebun, nicidecum un semn de normalitate. Şi nu vreau să fiu pesimist, însă nu cred că în 10-15 ani se va schimba mare lucru în privinţa asta", crede Alin Săsărman.

Ce-i place: plimbările, muntele, călătoriile, liniştea în general. „Cum am 2 - 3 zile libere...fug din oraş". Şi dulciurile se numără printre micile plăceri ale vieţii lui Alin.„Am o cofetărie lângă bloc, una lângă servici. Mănânc zilnic ciocolată, prăjitură. Dar cele mai bune prăjituri le-am mâncat la o cofetărie din Buzău. Acolo se fac cu frişcă natural şi niciodată nu plec fără să las 

Ce nu-i place: prostia, ţigăneala, bârfa şi mâncarea sărată. Nu-i plac prostiile de la ştirile tv. Cu toate astea se uită mai ales la ştirile de la ora 5 pentru a se amuza de prostia umană.  

Întrebari şi răspunsuri:

Ce nevoi are generaţia de copii care frecventează Centrul pentru Tineret?

A.S. Trebuie să le dai ceva să facă, să-i aduni la un loc şi să îi antrenezi să facă ceva care să care să îmbine activitatea cu distracţia, cu animaţia.

Ce crezi că le lipseşte acestor  copii?

A.S.Cu siguranţă modelele. Sunt tare confuzi foarte mulţi copii din generaţiile acestea. Contribuie din plin la asta orele petrecute în faţa televizoarelor şi statul la calculator. Acestor copii le lipseşte interacţiunea cu alte persoane, modelul, o persoană care să îi îndrume să citească o carte. Nu spun că nu sunt copii extraordinari printre ei, personalităţi puternice cu care să ai ce discuta sau să comentezi un film.

Profil

Născut: 15.07.1982, Bistriţa

Studii: licenţă în pedagogie în 2005 şi absolvent de psihologie 2006

Familie: o soră

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite