Alexandru Savu este vicecampion naţional la fitness

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Savu este singurul bistriţean campion la fitness
Alexandru Savu este singurul bistriţean campion la fitness

Practică sport de performanţă din 2001 şi a adunat, în nouă ani, mai multe titluri la campionatele naţionale şi zonale de fitness şi culturism

Alexandru  Savu a fost, încă de mic copil, un copil pasionat de sport. A crescut într-o familie în care sportul era privit cu mult respect. Tatăl său l-a încurajat de mic să facă multă mişcare. „Am început cu fotbalul, apoi am făcut dansuri populare, karate, box şi fitness. Prin 2001, am început să particip la tot felul de competiţii naţionale şi zonale. În 2006, am câştigat Cupa Bistriţei la Culturism, apoi, în 2007, am luat locul 2 la Campionatul Naţional de Fitness şi am primit medalia de argint", spune sportivul. Titlul de vicecampion i-a adus lui Alex, pe lângă recunoaşterea performanţei sale, şi împlinirea unui vis. „Am stat pe aceeaşi scenă cu Florin Lucian, un sportiv din Bucureşti. Pentru mine, acest moment a reprezentat realizarea unui vis de-o viaţă", îşi aminteşte bistriţeanul. În 2008, sportivul a plecat în Germania, unde a fost instructor de fitness timp de şase luni. Despre nemţi spune că, în ciuda vârstei înainte, se preocupă foarte mult de forma lor fizică. „În ţara noastră, merg la sală 15 la sută dintre români, în Vest, merg 60 la sută. Noi tindem să ne asemănăm tot mai mult cu americanii şi să devenim tot mai sedentari", crede Savu.

Cheia succesului stă în alimentaţie şi antrenament

Alexandru Savu este singurul sportiv bistriţean care face performanţă din fitness şi spune că regimul strict şi orele petrecute în sălile de antrenament sunt cheia reuşitei sale. „Foarte importante sunt regimul alimentar şi antrenarea constantă. Cam 60 la sută face alimentaţia şi 40 la sută, mişcarea, din ecuaţia performanţei. În sezonul extracompetiţional, stau cam două ore pe zi la sală, în competiţii ajung şi la câte patru ore zilnic de antrenament", povesteşte sportivul. „Îmi place foarte mult fitness-ul şi faptul că, din experienţa mea şi din ceea ce am învăţat, pot să îi ajut şi pe alţii să se menţină sănătoşi şi în formă", mai spune vicecampionul naţional. Un singul lucru îl supără însă: că acest sport nu se bucură de meditatizare şi că, necumulat cu alte activităţi nu ţine de foame. „Premiile sunt doar în diplome, titluri şi satisfacţii personale. Sponsori nu se găsesc niciodată", mărturiseşte, cu regret, tânărul.

Şi-ar dori să fie instructor în Bucureşti

Planurile de viitor ale lui Alex sunt legate tot de acest domeniu. „Voi mai face performanţă câţiva ani, apoi vreau să rămân instructor de fitness, probabil în Bucureşti. În Capitală, fitness-ul e o modă, la bistriţeni este o neceistate de moment, adică: de după Crăciun sau Revelion ", crede sportivul.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt principalele reguli pentru întreţinerea fizică?

O alimentaţie regulată, de trei mese pe zi, antrenament de cel puţin trei o ori pe săptămână şi un stil de viaţă cât mai sănătos. Pentru sport trebuie să ne găsim mereu timp. Chiar şi o plimbare de o jumătate de oră prin parc, în fiecare seară, ajută.

Sunt eficiente campaniile de promovare a sportului?

Sunt necesare, dar trebuie să fie şi aplicate. E îngrijorător cât a crescut numărul copiilor obezi până în clasa a III-a sau a IV-a. Foarte mulţi părinţi le neglijează alimentaţia şi le oferă mâncare fast-food, încurajându-i, în acelaşi timp, să stea în faţa calculatorului. Orice sport e recomandat, nu doar cel de performanţă.

Ce-i place:

Alexandru se declară un gurmand absolut, pentru care carnea este cea mai bună legumă. „Îmi place tot ce mi-e interzis să mânânc", spune sportivul. De asemenea, Alex spune că îi plac oamenii corecţi şi că adoră să evadeze din oraş de câte ori are ocazia.

Ce nu-i place:

Sportivului nu-i place oraşul în care trăieşte, pe care îl consideră mult prea liniştit. Mai mult, Alex nu este mulţumit de faptul că bistriţenii nu au o cultură sănătoasă a sportului şi nu-i  place nici inegalitatea din societatea românească, oglindită în  diferenţele mari dintre oamenii bogaţi şi cei săraci.

Profil

Născut: 17 martie 1985, Bistriţa

Studii: Anul 2 la Facultatea de Sport din Bistriţa

Stare civilă: necăsătorit

Ocupaţie: instructor de fitness

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite