Alexandru Coşbuc prinde tâlharii care amăgesc bistriţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Coşbuc este spaima infractorilor bistriţeni
Alexandru Coşbuc este spaima infractorilor bistriţeni

De 18 ani lucrează în cadrul Poliţiei Municipiului Bistriţa  şi este unul dintre primii poliţişti  din ţară care rezolvă cazurile de fraudare prin telefonul mobil

Alexandru Coşbuc a crescut într-o familie de intelectuali, în grija bunicilor. Bunicul lui şi-ar fi dorit ca Alexandru să îmbrăţizşeze hainele preoţeşti, dar calmul unei vieţii tihnite nu i-a surâs prea mult bistriţeanului. În adolescenţă, a urmat cursurile unui liceu cu profil industrial din Prundu Bârgăului şi apoi a plecat în armată. După serviciul militar, s-a stabilit la Bistriţa, iar din 1992, lucrează ca şi poliţist. „Mi-am dorit de mic să fiu poliţist. Îmi place că în meseria aceasta poţi fi de toate: profesor, actor, preot, chiar îndrumător", spune Coşbuc. Are un fler în a recunoaşte profilul infractorilor şi nu puţini sunt hoţii de buzunare care îi ştiu de frică. „Îmi place foarte mult această meserie şi o fac cu pasiune. Pentru mine, locul de muncă e prima mea familie. Vin cu plăcere şi plec cu greu", recunoaşte, zâmbind, Alexandru.

Specializat pe fraudele prin telefon

Alexandru Coşbuc lucrează la Brigada Diversă din cadrul Poliţiei Municipiului Bistriţa şi s-a specializat pe investigarea infracţiunilor prin intermediul apelurilor pe telefoanele mobile. „Cei mai mulţi care se ocupă de astfel de infracţiuni sunt deţinuţii care au condamnări mari. Au nevoie de cartele ca să vorbească cu familia şi cunoscuţii. Am făcut şi o percheziţie în Penitenciarul din Bacău, acum câţiva ani, pentru a prinde o reţea care făcea victime şi printre bistriţeni", povesteşte poliţistul. Acesta mai spune că un factor determinant în succesul acestor infracţiuni este naivitatea oamenilor. „Cu cât eşti mai sărac, cu atât tentaţia unor câştiguri imediate e mai mare. Informarea opiniei publice e deficitară pe acest domeniu şi mulţi sunt uşor de prins în capcana", explică Coşbuc. Acesta mai spune că profilul hoţilor s-a schimbat şi că imaginea oamenilor de încredere este cea mai sigură armă de atac. „Escrocii sunt cele mai credibile persoane. Nu mai sunt reperaţi ca cei care se îmbracă sărăcăcios, ci, dimportrivă, ca cei care se îmbracă elegant şi vorbesc frumos", adaugă poliţistul. Întâmplări  interensate din anchetele sale ar povesti toată ziua, mai ales că recunoaşte franc că nu puţine au fost momentele în care a profitat de faptul că are o meserie solicitantă, pentru a mai scăpa de acasă şi a urmări tâlharii pe timpul nopţii. „Am rugat un coleg să mă sune la ora 02.00 noaptea să spună că am o tâlhărie, dar n-a mers prea bine că el a sunat la nevastă-mea şi i-a zis că l-am pus eu să sune să anunţe că am o tâlhărie", îşi aminteşte cu umor poliţiştul.

Cât priveşte planurile de viitor, Alexandru Coşbuc nu se vede făcând altceva decât să stea cu ochii pe hoţii şi tâlharii din Bistriţa. „Am avut ocazia să lucrez şi în alte domenii, dar sunt prea comod ca să mai fac altceva", admite poliţistul.

Întrebare şi răspuns

Cum ne ferim de infracţiunile prin intermediul telefoanelor mobile?

Oamenii trebuie să ştie că regula numărul1 e să nu stea la discuţii la telefon cu persoane care se pretind angajaţi ai firmelor de telefonie mobilă. Nicio firmă de acest tip nu îşi informează clienţii prin apel telefonic, doar prin mesaje scrise.

Ce-i place:

Lui Alexandru îi plac vinul roşu şi cafeaua servită în dimineţile de weekend în timp ce rezolvă rubricile de rebus. De asemenea, poliţistul recunoaşte că îi place să gătească în timpul liber. 

Ce nu-i place:

Alexandru Coşbuc admite că nu suportă prostia omenească şi naivatatea bistriţenilor. Mai mult, poliţistului nu-i place ca cineva să îi impună o ordine a lucrurilor care să fie alta decât dezordinea lui ordonată. Pe lista lucrurilor care nu-i plac, poliţistul mai bifează şi cicăleala celor din jur.

Profil:

Născut: 1 iulie 1977, Prundu Bârgăului

Studii: Liceul Industrial din Prundu Bârgăului

Familie: Căsătorit, are trei copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite