Alexandra Beatrice Rusu este grecoaica îndrăgostită de cetatea Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut în România, însă cea mai mare parte a vieţii şi-a petrecut-o în capitala elenă. Studiază medicina dentară la Cluj şi îi place la nebunie Bistriţa pentru că oamenii de aici sunt „primitori şi sinceri"

Alexandra are sânge elen, bunica ei fiind grecoaică get-beget, tatăl pe jumătate, iar mama româncă. S-a născut în capitala ţării noastre, însă la nici 8 ani, s-a mutat cu familia în inima Greciei. Betty, cum toată lumea o ştie, şi-a petrecut cei şapte ani de-acasă la Bucureşti, a făcut clasa întâi la şcoala românească, după care a intrat în învăţământul grecesc, la Atena. Are un frate geamăn, Alexandru, de care, până nu demult, era de nedespărţit. „Am fost la grădiniţă împreună, la şcoală până în gimnaziu, după care fiecare a mers pe drumul său", povesteşte nostalgică Betty. De mică şi-a dorit să ajungă medic stomatolog şi a luptat mult pentru asta. „Aveam o prietenă care avea dinţii foarte albi, tatăl ei era patolog şi igiena dentară era deosebit de importantă pentru ei. Aveam o problemă cu dinţii ei, am început să devin obsesivă, mă uitam la zâmbetul oamenilor şi dacă ceva nu era în regulă le vorbeam despre importanţa dinţilor. La un moment dat concuram cu prietena mea din Grecia, cine are dinţii mai albi. Atunci mi-am spus că vreau să ajung medic să-i ajut pe oameni să zâmbească cu toată gura", spune tânăra.

Destinul a adus-o la Bistriţa

A învăţat mult şi a intrat cu bursă la o facultate de tehnică dentară din Grecia. „Acolo este foarte greu să ajungi la facultate, mai ales la medicină, admiterea se dă o singură dată, nu e sesiune de vară şi de toamnă ca aici, la prima încercare am pierdut medicina, la câteva sutimi", povesteşte Betty. Între timp, fata s-a îndrăgostit de un bistriţean, care şi el a stat o perioadă în Grecia. Betty s-a sfătuit cu familia, cu prietenul ei şi a decis să se transfere cu şcoala la Cluj, pentru că auzise că de aici ies cei mai buni medici stomatologi. Zis şi făcut, iar acum Alexandra are trei ani de când este în România, unde în capitala Ardealului luptă pentru visul ei, iar în urbea noastră vine cât de des poate la prietenul ei, plus că îi adoră pe bistriţeni pentru sinceritatea şi ospitalitatea de care dau dovadă.

Adoră oraşul nostru chiar dacă este mic, o leagă multe lucruri frumoase şi este deschisă să facă şi carieră aici, însă totul depinde de destin, spune ea. Chiar dacă s-a născut în România, Betty nu se simte româncă. „Toată lumea zice că sunt grecoaică, iar când îmi spune asta, nu mi se pare nimic ciudat. Am crescut în Grecia, acolo îmi este familia, acolo am avut prieteni, acolo am fost educată, acolo am învăţat să citesc şi, în plus, ştiu mai bine limba greacă, decât limba română. Dar asta nu înseamnă că nu iubesc şi ţara în care m-am născut", mai spune Veatrinki, cum îi spun grecii. Se mândreşte că poartă numele lui Megas Alexandros, cel care a contribuit substanţial la răspândirea culturii elene în întreaga lume. Chiar dacă la origini numele ei nu are o semnificaţie pozitivă: „alex=resping, iar andras=bărbat",  spune că Alexandru cel Mare a învins mulţi tirani, lucru care l-a făcut să intre în istorie şi de aici îi vine numele.

Întrebare şi răspuns

În ce proporţie îţi plac România şi Grecia?

A.R.: Pot să spun că 50-50. Îmi place foarte mult România iarna.Sunt peisaje fenomenale, sunt sporturile specifice care îmi plac foarte mult, iar Grecia e deosebită vara, ştie toată lumea că vara e sezonul elenilor. Ambele ţări sunt minunate, în felul lor, nu pot uita locul în care m-am născut, dar nici pe cel în care am crescut. Problema la români e şpaga. În Grecia de exemplu, dacă ai terminat ingineria, nu poţi fi vânzător, totul e pe meritul tău, dacă înveţi, mergi pe drumul tău. În România poţi avea 10 diplome că poţi fi şi măturător şi nimănui nu-i pasă, decât familiei.

Îi place

Lui Betty îi place foarte mult să deseneze pe perete, să mănânce mămăligă cu papricaş sau magiun de prună. Îi place să-şi ajute prietenul să adune mierea de la stupi, să asculte muzică grecească şi să stea în compania prietenilor. Îi plac oamenii sinceri şi primitori ca bistriţenii şi cei degajaţi şi prietenoşi ca grecii.

Nu-i place

Spune că urăşte minciuna foarte mult, când se înţelege altceva decât ceea ce spune şi nu-i place nici să i se dea ordine. Nu-i plac oamenii care nu au umor şi nu suportă să spele farfuriile.

Profil

Născută: 24.01.1986, Bucureşti

Studii: Medicină Dentară, UMF „Iuliu Haţeganu" Cluj

Familie: necăsătorită

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite