Adrian Mărcan cântă „Acorduri înalte” acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mărcan
Adrian Mărcan

Baritonul Adrian Mărcan, extrem de apreciat în ţară şi peste hotare, concertează astăzi, pentru prima dată, la Bistriţa. Fiind prea puţin cunoscut în judeţul natal, agenţia „Prompt Communcation" din oraş l-a invitat să susţină un concert, numit „Acorduri înalte", alături de alţi artişti lirici ai Operei de la Braşov, Simona Manole Mărcan, Dan Popescu şi Sena Ducariu.

Modest şi perfecţionist, baritonul Adrian Mărcan cântă în seara aceasta, la ora 19.30, pe scena Centrului Cultural Municipal. Cu toate că a cântat la mari opere din lume interpretându-l pe Figaro şi Don Giovanni, personaje în care se regăseşte, artistul nu a avut niciodată ocazia să concerteze acasă în cei peste 15 ani de carieră. Ideea acestui concert au avut-o cele două reprezentante ale agenţiei „Prompt Communcation". „Totul a început în urmă cu o lună, când ne aflam într-o vizită la Braşov. Atunci l-am invitat la Bistriţa. Aşa s-a născut acest proiect pe care intenţionăm să-l continuăm în alte oraşe din ţară şi străinătate", spune Gabriela Montoiu.

Vioară din tuşleni de porumb

Baritonul s-a născut într-un sat de lângă Chiraleş, într-o familie modestă. Părinţii săi, Elena şi diacul Nicolae Mărcan, şi-ar fi dorit ca fiul lor să devină preot, însă soarta a vrut altfel. De mic era îndrăgostit de muzică. „Părinţii mă  duceau la câmp. Ei culegeau porumb, iar eu făceam viori din tuşleni. Se amuzau când mă vedeau", povesteşte Adrian Mărcan. În timp, jocul a devenit pasiune, şi una intensă.

Părinţii au văzut asta şi într-o zi, când se întorcea de la şcoală, i-au făcut o surpriză care l-a lăsat fără cuvinte. I-au luat o vioară, prima lui vioară, pe care i-au lăsat-o pe un ţol gros de lână. „E o amintire de care îmi aduc aminte cu drag. Aveam 7 ani. Mi-a tremurat inima când am văzut vioara. Emana o strălucire aparte pe care am regăsit-o mereu în munca mea", mărturiseşte baritonul, în vârstă de 40 de ani.

Un ţigan l-a învăţat primul cântec la vioară

Avea vioară, dar nu ştia să cânte la ea. Artistul povesteşte că primele sunete scoase cu acea vioară erau nişte scârţâieli. Însă, perseverent cum îl descriu prietenii, nu s-a lăsat până nu a învăţat cum se cântă la vioară. „Un ţigan din Lechinţa, pe nume Miky, m-a învăţat notele. Tot de la el ştiu prima piesă pe care am cântat-o la vioară, Ciobănaş cu 300 de oi", spune zâmbind solistul.

Pentru el muzica înseamnă viaţă, trăire. Se exprimă prin note muzicale, iar cine îl cunoaşte vede că atunci când urcă pe scenă devine un alt om. „Am mai multe vieţi pe scenă. Mă contopesc total cu personajul pe care îl interpretez", afirmă artistul. „E un om deosebit. L-am auzit cântând în Biserica veche din Chiraleş. A fost splendid", spune Karina Ciuruş de la agenţia organizatoare.

Inspiraţia, şi totodată modelul său, a fost Dan Serbac. Vocea impresionantă şi talentul al lui Serbac l-au fascinat pe Mărcan şi l-au convins că drumul său e scena şi că nu întâmplător nu a intrat la seminarul de teologie din Cluj-Napoca.

La Revoluţie, că tot e decembrie, baritonul interpreta împreună cu ansamblul artistic „Albatrosul" opera „Nabucodonosor" de Verdi. „Cântam corul sclavilor din acea operă, iar peste tot se auzea Jos tiranul! Atunci am început şi noi să scandăm Jos tiranul!", povesteşte artistul.

„Sunt abia la jumătatea drumului"

Baritonul spune că este pregătit să facă faţă oricărei scene. „Mereu aud lumea că îmi spune acest lucru. Îmi doresc să cânt la Viena şi simt că sunt pregătit", crede baritonul.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite