Administraţiile oraşului sting din becurile de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăriile din judeţ vor monta în acest an mai puţine becuri de sărbători
Primăriile din judeţ vor monta în acest an mai puţine becuri de sărbători

Primăriile din oraşele judeţului au luat măsuri de reducere a cheltuielilor cu iluminatul stradal, cel architectural sau ornamental. La Năsăud, iluminatul artitectural al clădrilor a fost sistat din luna august, iar economiile realizate ajung chiar şi la 5.000 lei lunar.

În Năsăud, clădirile administrative nu mai sunt luminate din luna august pentru că s-au făcut economii. Primarul spune că a redus cheltuielile atât cât i-a permis bunul simţ, pentru că nu se poate ca în secolul XXI să lase populaţia fără becuri pe stradă. „Încă din luna august am sistat de tot iluminatul ornamental şi cel arhitectural. Pentru a face economii, în parcuri am montat becuri economice. În cele două cartiere avem becuri pe senzori care se aprind odată cu căderea întunericului, iar în restul oraşului am redus programul de funcţionare a iluminatului stradal, explică Dumitru Mureşan. Primăria oraşului a plătit pentru luna octombrie o factură de 19.591 de lei. Economia făcută cu reducerea iluminatului arhitectural a fost destul de mare, întrucât în luna mai a fost achitată o factură de 25.992 de lei.

Pentru iluminatul de sărbători, Primăria Năsăud a decis să folosească tot instalaţiile de anul trecut. „Vom investi până în 5.000 de lei pentru a cumpăra becurile care s-au ars şi bucăţile de cabluri defecte. În rest, nu ne permitem să achiziţionăm nimic în plus faţă de 2009", spune primarul. În oraş, instalaţia va fi pornită în seara zilei de 5 decembrie, penrtu că pe 6 decembrie este hramul Catedralei Sf. Nicolae.

Economii şi în Primăria Sângeorz-Băi

La Beclean, facturile la energie electrică au crescut în ultima lună. Primăria a plătit în octombrie 20.784 de lei, faţă de 11.468 de lei pentru luna septembrie. O explicaţie pentru sumele mai mari este dată de iluminatul staţiunii Figa. „Am încercat să reducem cheltuielile cu iluminatul în această toamnă, dar faţă de anul trecut nu se simte prea mult deoarece economiile noastre sunt neutralizate de creşterea TVA cu 5%", explică viceprimarul Ştefan Mate, care admite că iluminatul stradal este pornit mai târziu decât de obicei.

Edilul din Sângeorz-Băi, Roland Venig, spune că, anul acesta, nu va mai apela la o firmă de specialitate pentru montarea instalaţiilor electice de sărbători, din cauza costurilor aproape duble. „Valoarea iluminatului public în oraşul-staţiune este, pe durata unui an, de aproape 150.000 de lei. Anul trecut am plătit cam 30.000 de lei pentru iluminatul pe două luni, de sărbători, însă anul acesta nu ne putem permite mai mult de 20.000 de lei. Dacă apelăm la o firmă specializată, costurile, cu tot cu TVA şi schimbări de becuri,ajung şi la 40.000 de lei", explică Venig. El spune că nu vrea ca Primăria să intre cu datorii în noul an, pentru că se anunţă bani puţini de la Guvern pentru primării şi în 2011.

La Bistriţa, nu s-au luat încă măsuri de oprire a iluminatului stradal, dar au fost reduse achiziţiile. „Nu am mai făcut nici un fel de investiţii anul acesta. Oricum, trebuie să fim atenţi ca facturile din această iarnă să fie mai mici decât cele de anul trecut pentru că suntem verificaţi de Curtea de Conturi", explică viceprimarul George Avram. Bistriţa a plătit anul trecut 33.750 de lei pentru iluminatul ornamental în perioada 15 decembrie-15 ianuarie. Iar pentru iluminatul stradal se plăteşte în medie 80.000 de lei în lunile de vară şi până la 130.000 de lei în perioada de iarnă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite