Adina Moldovan aranjează nunţile bistriţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Moldovan
Adina Moldovan

Administrează una din primele firme de organizare de ceremonii din Bistriţa iar de doi ani a intrat în afacerile en-gros cu flori

De şase ani Adina Moldovan are propria afacere pe care a dezvoltat-o an de an. A făcut pionierat cu organizarea de nunţi, iar în timp a ajuns să aibă solicitări inclusiv din alte judeţe. Acum firma, în care a intrat între timp asociat şi soţul, mai deţine o florărie de cartier şi un depozit en-gros de flori, de la care se aprovizionează un sfert din magazinele de profil din judeţ.

Florile şi aranjarea nunţilor nu au fost însă marea pasiune dintotdeauna. În copilărie şi adolescenţă Adina Moldovan şi-a dorit să urmeze o carieră medicală. După ce a parcurs o mare parte din drum şi şi-a luat o licenţă la Colegiul Medical al Facultăţii de Medicină Iuliu Haţieganu s-a răzgândit. A profesat totuşi o jumătate de an la un laborator de radiologie dentară, după care a realizat că nu se poate acomoda cu sistemul de sănătate din România.  În căutarea unui alt traseu profesional a ajuns agent de vânzări timp de mai multe luni la o firmă de băuturi alcoolice. Atunci i-a încolţit ideea să pornească pe cont propriu: „Nu ştiam ce voi face nici măcar când mi-am înregistrat firma, nici nu ştiam ce domenii de activitate să-mi trec. Am pornit-o cu bani luaţi împrumut, într-o garsonieră aflată în proprietatea tatălui meu, iar  prima nuntă am amenajat-o gratuit, ca să învăţ", povesteşte Adina despre începuturile în afaceri.

Nu face rabat la bun gust

A organizat sute de nunţi  şi ştie toate tendinţele în materie. Spune că bistriţenii nu cer însă o nuntă după ultima modă, ci mai degrabă ce au văzut la alţii şi ceva în plus: „Trendul de la Bucureşti ajunge cam după doi ani aici. De pildă anul trecut la târgurile de mariaje din Bucureşti erau în vogă combinaţiile alb-negru, la noi vor ajunge probabil peste doi ani" . Spune însă că între Bistriţa şi Cluj sau alte oraşe mari din zonă bistriţenii au gusturi mai selecte în materie de aranjamente florale: „în Cluj se accept aranjamentele cu crizanteme, la Bistriţa însă nu", explică Adina Moldovan. În privinţa solicitărilor clienţilor în spune că încearcă să îmbine dorinţele lor cu bunul gust şi nu acceptă combinaţiile care ies din acest tipar.  A văzut de toate în cei şase ani de când se ocupă de nunţi: de la viitoare mirese înlăcrimate pentru că nu-şi permit cheltuielile visate, miri exagerat de pretenţioşi până la risipă de bani pe o ceremonie. Cea mai exotică nuntă spune că a fost una medievală, organizată la Castelul Dracula, cu caleaşcă, ţinute de epocă şi tot dichisul. N-a organizat niciodată în schimb o nuntă pe motocicletă, dar era cât pe ce să aibă parte ea însăşi de una: „Soţul meu mi-a spus prea târziu ce are de gând şi am renunţat pentru că era prea târziu pentru a-mi schimba rochia de mireasă cu una adecvată", povesteşte Adina. După căsătorie, la businessul cu aranjamente de mariaj s-a adăugat comerţul cu flori, aduse chiar din patria lor, din Olanda: „ e o ţară fascinată, una dintre puţinele pe care am avut ocazia să o vizitez de mai multe ori, datorită afacerilor"., spune Adina a cărui singur regret este acela că afacerea nu-i permite să meargă în vacanţe: „nici măcar în luna de miere nu am putut pleca. Toată săptămâna suntem cu florile, iar în weekend aranjăm nunţi", explică Adina Moldovan.

Ce-i place:

Florile sunt marea ei pasiune. Adoră călătoriile deşi recunoaşte că afacerile o determină să-şi amâne mereu vacanţele

Ce nu-i place:

Detestă aroganţa, nu agreează oamenii îngâmfaţi care-şi imaginează că le ştiu pe toate, nu poate stabili conexiuni cu cei care nu accept părerea celorlalţi

Întrebare şi răspuns:

Este greu să lucraţi cu brokerii de la Bursa de flori  din Olanda?

A.M.: A fost dificil la început, însă eu sunt genul de om care vrea să evolueze, aşa că am învăţat cum decurg lucrurile la bursă. La început, cam 7 luni a trebut să plătim marfa în avans pentru că olandezii nu aveau încredere în firmele care veneau din România, din pricina problemelor care le-au creat cei care au luat marfă şi nu au plătit-o. Am schimbat mai mulţi brokeri din 2008 când am început să aducem florile  din Olanda.

Profil:

Născută. 27 februarie 1982 Bistrita

Studii.: Colegiul Medical Bistriţa

Familie: Căsătorită

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite