A făcut trei specializări, dar nu îşi găseşte de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de 25 de ani din Bistriţa a terminat o şcoală sanitară, una de contabilitate şi este student la administraţie, dar nu îşi găseşte de lucru. Ea şi-a depus dosarul pentru un nou curs de recalificare, finanţat din bani europeni, în speranţa că îşi va găsi un loc de muncă.

Daniela Bor, o tânără de 25 de ani, spune că încearcă să se angajaze de patru ani şi că, din cauza unui handicap fizic minor, miopatie acută, angajatorii o refuză sistematic. „Am terminat Colegiul Naţional Liviu Rebreanu şi am urmat o postliceală sanitară şi încă una de contabilitate. Acum sunt studentă în anul III la o universitate din Bucureşti, specializarea Administraţie  Publică", povesteşte tânăra. „Am mai lucrat ca şi contabil o perioadă, apoi ca dispecer, dar niciodată nu mi s-a făcut carte de muncă. Mă simt dicriminată de angajatori", spune, supărată, Daniela. Fata adaugă că singurul ei venit este indemnizaţia pentru persoanele cu handicap. „Trăiesc cu 200 de lei. Sunt colegă de clasă cu mama mea, care şi ea s-a apucat de facultate, să se poată angaja mai uşor. Altă soluţie nu există în ziua de azi", povesteşte tânăra.

Daniela ar vrea să lucreze în orice domeniu şi nu-şi pierde speranţa. „Aş vrea să urmez un curs de calificare ca şi administrator de turism sau ca şi manager în resuse umane sau lucrător social. Cunosc foarte bine şi engleza şi limba germană", mai spune Daniela.

Specializările, un avantaj la angajare

Violeta Sângeorzan, responsabil regional al proiectului de Intergrare prin Formare, consiliere şi Iniţiere Antreprenorială (IFIA), susţine că şomerii au mai multe şanse de angajare dacă se recalifică.  Violeta Sângeorzan coordonează un program finanţat cu bani europeni şi axat pe reîncadrarea şomerilor pe piaţa muncii, prin recalificare. „Mergem prin toată ţara şi oferim şanse reale şomerilor. Cu siguranţă că, atâta vreme cât vor să se recalifice, pot fi mai uşor angajaţi. Impactul deosebit de pozitiv l-am obesrvat mai ales în rândul tinerilor", explică responsabilul regional al programului IFIA. „Un curs de calificare poate constitui într-adevar un avantaj, însă atât timp cât are legatură cu postul pentru care persoana în cauză aplică. Pe de altă parte, nu există o garanţie că angajatorul va selecta întotdeauna persoana care a urmat un curs de calificare, în detrimental altora care nu au urmat un asemena curs. Existenţa sau numărul de cursuri specificate în CV nu reprezinta singurul element care este luat în considerare de angajatori", afirmă şi Ramona Paşca, psiholog la firma de recurtare online BNjobs.

IFIA spirjină şomerii bistriţeni

Programul IFIA, coordonat de S.C. Interlog Com SRL Brad din Hunedoara, este un proiect naţional, care cuprinde 16 judeţe din România. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi presupune consilierea a 2500 de someri în vederea reintegrarii pe piata muncii, dar şi instruirea cursanţilor în meserii ca lucrători în alimentaţie, comerţ, zidari, operatori de calculator, brutari, patiseri, contabili sau manageri. Cele 12 cursuri de formare, cu durate între 60 şi 740 de ore, vor începe de anul viitor. Programul IFIA se desfăşoară pe durata a trei ani şi incude şi organizarea de burse a locurilor de muncă, dar şi seminarii de educaţie antreprenorială.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite