Bistriţa : Portret/ Mihai Filipoaia avocatul care a fondat clubul de foto AXXA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret/ Mihai Filipoaia avocatul care a fondat clubul de foto AXXA
Bistriţa : Portret/ Mihai Filipoaia avocatul care a fondat clubul de foto AXXA

Când era licean avea propriul studio foto în baie. Azi este avocat şi visează să facă fotografii  în Munţii Dolomiţi şi în Himalaya.

Mihai Filipoaia este avocatul coordonator al unei societăţi de avocatură din Bistriţa, ce acoperă cam toate domeniile dreptului. Şi-a propus această meserie în timp ce făcea armata, dar tot timpul a fost un om care a preferat să discute cu argumente logice, să fie practic şi să aibă de-a face cu lucruri clare.  Însă, asta nu înseamnă că şi-a pus capac imaginaţiei.

Fascinaţia fotografiei

Când era licean, era foarte pasionat de fotografie. A tras primul cadru cu un Smena, al fratelui său. Pe urmă şi-a amenajat un adevărat studio în baie, unde întunericul perfect îi permitea să developeze filmele şi multe alte operaţiuni pe care un profan într-ale fotografiei nu are cum să le înţeleagă. De atunci a trecut mult timp şi a făcut şi el o pauză imensă în această „meserie“. A reluat-o în 2007, când şi-a cumpărat primul DSLR.
E drept că astăzi multă lume are aşa ceva, însă Mihai este unul dintre posesorii care nu pierde niciun număr din „Fotomagazin“, nu scapă nimic nou pe internet în ceea ce priveşte fotografia,  caută o poveste într-un portret şi surprinde ceaţa din dimineţile de iarnă. Un moment memorabil din „cariera“ sa fotografică este unul trăit (şi fotografiat) la Lacul Bezid din judeţul Mureş. „Era într-o dimineaţă de decembrie, peisajul era superb, era soare, ceaţa se ridica de pe lac...“, îşi aminteşte Mihai. Momentul  poate fi vizionat pe site-ul său personal, www.photobiz.ro.

În căutarea celei mai bune fotografii


Mihai este şi unul dintre membrii fondatori ai clubului foto AXXA, din Bistriţa, dar şi membru creator debutant al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Cu toate acestea, este de părere că, în România, încă domină o imensă incultură fotografică şi că oamenii obişnuiţi apreciază o fotografie ca fiind frumoasă doar dacă este strălucitoare şi colorată strident. De asemenea, îl deranjează şi ideile preconcepute legate de modelele care le pozează fotgrafilor şi de ideea de nud.
„Fotografia nud are, totuşi, unele limite. Corpul omenesc poate exprima şi frivolitate, şi tandreţe, o groază de trăiri“, mai spune el. În ceea ce priveşte Bistriţa-Năsăud, consideră că Munţii Rodnei sunt o mină de aur pentru căutătorii de peisaje, iar satele, obiceiurile, bisericile bistriţenilor sunt subiecte incitante pentru fotografie.
Dacă ar putea să trăiască din fotografie, ar călători în jurul lumii. Dar sunt două locuri speciale în care vrea să ajungă: Dolomiţii şi Himalaya, nu numai pentru peisaj, ci şi pentru oamenii de acolo. Până atunci, se află permanent în căutarea celei mai bune fotografii. „Fotografia cea mai bună este cea pe care nu ai făcut-o încă”, susţine el.

Întrebări şi răspunsuri

ll Mai rămâne suficientă fantezie pentru fotografie?
M.F.: Fantezia există întotdeauna. Ideea e când o laşi să zburde. E adevărat că mi-aş dori un pic mai mult timp pentru aşa ceva. Nu m-aş lăsa de avocatură, pentru că pun mult suflet şi aici, dar dacă aş putea să trăiesc din fotografie, i-aş acorda mai mult timp.

ll Care e tema preferată în fotografie?
M.F.: Îmi place fotografia de natură. Sunt un om al drumeţiilor, al muntelui. Dar îmi plac foarte mult şi portretele. Am constat că, totuşi, chipul unui om în diverse situaţii îţi poate oferi o varietate extraordinară.

ce-i place


ll Timpul nu-i prea permite, dar de câte ori are vreo ieşire, citeşte din clasicii ruşi. Nu este un meloman înrăit, dar ascultă frecvent muzică clasică, uneori chiar şi în timp ce se află la birou şi lucrează.

ce nu-i place

ll Nu-i place best-seller-urile, pentru că sunt prea comerciale. Nu-i plac fotografiile nud care depăşesc  bariera a ceea ce consideră el viziune artistică pe această temă. Evident, nu-i plac manelele.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite