ANL strânge cu uşa o firmă din Bistriţa abonată la contracte cu statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CIPT Partener este forţată să renunţe la şantierele pentru blocurile din Bistriţa, după ce recent a fost obligată să cesioneze un alt contract în Beclean.Firma trebuia să finalizeze de câteva luni două blocuri în Subcetate, dar nu a depăşit faza fundaţiei.

Două blocuri ANL pentru tineri din cartierul Subcetate care ar fi trebuit predate chiriaşilor în august 2011 nu au depăşit stadiul de fundaţie. Câteva sute de tineri de pe lista cu mii de cereri pentru o locuinţă ANL din Bistriţa sunt obligaţi să-şi amâne pe termen nelimitat visul de a se muta în casă nouă. În loc să predea blocurile spre administrare Primăriei Bistriţa Agenţia Naţională a Locuinţelor este obligată acum să negocieze cu constructorul cedarea şantierului unei alte firme. Mingea este în terenul firmei cu care a încheiat contractul, Cipt Partener o veche abonată la contracte cu statul: dacă ANL nu acceptă condiţiile acesteia, eventuala reziliere blochează construcţia pe cel puţin doi ani. Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, în subordinea căruia se află ANL, Eugen Curtean, recunoaşte că situaţia este critică: „ANL va  negocia pe cale amiabilă cu această firmă pentru predarea contractului pentru cele două blocuri. Nu mai pot continua în felul acesta pentru că nu s-au încadrat în niciun fel de termene, iar firma nici nu are posibilităţi să continue pentru că este în insolvenţă. Firma în cauză avea trei contracte pentru construcţii de locuinţe cu ANL, unul la Beclean, pe care l-a cesionat recent, cel de la Bistriţa, şi unul la Năsăud, pentru un bloc pe care au promis că-l finalizează luna viitoare", a explicat Curtean pentru ADS Bistriţa. Secretarul de stat recunoaşte şi că rezilierea contractului va fi ultima soluţie: „un proces ar bloca cel puţin doi ani lucrările", recunoaşte acesta.

CIPT partener îşi vinde scump pielea

Şefii de la Cipt Partener sunt decişi să-şi vândă scump pielea în cazul contractelor pentru cele două blocuri, după ce au fost obligaţi să cedeze contractul de la Beclean în urmă cu câteva luni unei companii din Zalău: „dacă ne plătesc cei de la ANL la zi, iar cel care va prelua contractul 10% din acesta, discutăm. Dacă nu, îi dăm în judecată. Au plătit foarte prost, au restanţe mari,ne-au adus într-o situaţie disperată", spune Silvia Uţă, manager la CIPT Partener, firmă pe care o gestionează împreună cu soţul

Contractele cu statul te înalţă sau te pun pe butuci

Firma de construcţii din Bistriţa are un istoric bogat în relaţiile cu statul, dar şi cu ANL. Numai la Bistriţa a predat la cheie anii trecuţi câteva blocuri în cartierul Subcetate, un altul la Beclean, iar la Năsăud trebuie să finalizeze luna viitoare un alt bloc. CIPT Partener a realizat reabilitarea Căminului de Bătrâni din Bistriţa, un bloc social pentru Primăria municipiului ,săli de sport în tot judeţul, dar şi localuri de şcoală. Pe unele le-a ridicat de la zero, pe altele le-a reabilitat. Administratorii spun însă că pentru unele contracte n-au văzut banii: „avem 43 de miliarde de lei vechi neîncasate din 2008 pentru şcoli şi grădiniţe în Tiha-Bârgăului şi Livezile ori Cuşma. Acuma ne judecăm cu primăriile respective, deşi Ministerul Educaţiei trebuia să dea aceşti bani", spune Silvia Uţă. Administartorul susţine că acesta este şi motivul pentru care CIPT a intrat în insolvenţa încă din aprilie anul trecut: „Ne-au pus pe butuci, pentru că n-am putut să facem faţă. Şi nu numai pe noi, în sitiuaţia noastră sunt zeci de firme". Lichidatorul judiciarul desemnat să supravegheze pe timpul insolvenţei societate, Vasile Gavriloaie spune că deocamdată firma e în perioada de observare pentru reorganizare, dar acest lucru n-o impiedică să participe la licitaţii: „e chiar indicat să aibă contracte pentru că în acest fel datoriile creditorilor se pot recupera. Insolvenţa nu e un motiv pentru rezilierea unui contract", este părerea lichidatorului.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite