AJOFM vrea să şcolească ghizi turistici în premieră naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doris Moldovan spune că ideea acestui curs îi aparţine
Doris Moldovan spune că ideea acestui curs îi aparţine

Primii doritori s-au înscris deja, deşi detaliile tehnice sunt neclare. Agenţiile de turism spun că meseria de ghid nu garantează decât, cel mult, venituri sezionere

Cursurile de formare profesională pentru această meserie sunt o premieră naţională pentru agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă (AJOFM), iar certificatele de agent turistic ce vor fi eliberate cursanţilor sunt recunoscute la nivel intern şi internaţional, susţin oficialii. Cursul ar urma să debuteze peste o lună, iar primii cursanţi s-au înscris deja, în urma anunţurilor publice făcute de şeful AJOFM, Doris Moldovan. În principiu, instruirea este gratuită pentru şomeri, dar costă 1.900 de lei pentru cei care vor să le urmeze pe cont propriu.

Între licitaţie şi lectori universitari

Directorul AJOFM, Doris Moldovan spune că instruirea, care durează 1.036 de ore, se derulează sub umbrela Ministerului Turismului şi că lectorii vor fi cadre didactice de la Universitatea Babeş-Bolyai. „Aşteptăm doar să se înscrie 28 de cursanţi, numărul obligatoriu pentru a putea da verde instruirii", precizează Doris Moldovan. Pe de altă parte însă, şeful Centrului de Formare Profesională al AJOFM, Nicolae Drăgan, susţine că lucrează la elaborarea caietului de sarcini pentru licitaţia care urmează să stabilească formatorul pentru aceste cursuri de 30 de săptămâni. „Vom organiza o licitaţie prin cerere de ofertă, există în ţară 25 de societăţi autorizate să susţină un astfel de curs. Una dintre condiţiile pe care le vom pune va fi organizarea cursurilor la Bistriţa, la sediul agenţiei", explică Nicolae Drăgan. Doris Moldovan spune că nu este nevoie de  licitaţie. „Ştiu doar că vor preda lectori de la Universitate, este vorba de oameni calificaţi. Ideea cursului îmi aparţine şi mi-a venit după ce,  aşteptând un grup de turişti din Occident, am constat că nu găsesc ghizi. Ideea a fost foarte bine primită de conducerea de la centru şi acuma o punem în practică", mai spune Doris Moldovan.

Câştiguri sporadice

 Cei care lucrează în turism spun că meseria de ghid turistic nu este foarte bănoasă şi nici nu garantează venituri constante. „De obicei, se încheie convenţii şi nu sunt angajaţi cu contracte de muncă. Câştigurile şi le realizează prin muncă sezonieră şi tarifele pe care le primesc diferă de la tipul de turism practicat: intern sau extern. Şi eu sunt ghid turistic de cinci ani, dar nu prea am profesat în acest timp. Solicitări mai există pentru această meserie, mai ales din partea unor grupuri de turişti mai puţin organizate. Cei mai mulţi, însă, vin cu ghidul lor de acasă", precizează Dosa Zsolt, directorul agenţiei Vacanţe şi Călătorii Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite