6 gesturi simple care pot salva viaţa unei persoane rănite într-un accident rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce trebuie să facem atunci când surprindem un accident rutier? Gesturile simple precum mişcarea cu grijă a răniţilor şi anunţarea accidentului la 112 cât mai repede pot să le salveze acestora viaţa.

Nu puţini sunt cei care au asistat măcar o dată la un accident de circulaţie. Cei mai mulţi însă nu ştiu ce trebuie să facă atunci când cineva este rănit chiar în faţa lor. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Mihaela Mastan, putem salva viaţa celor răniţi sau măcar le putem creşte şansele de însănătoşire cu câteva gesturi simple:

- Sunaţi la 112 îndată ce observaţi un accident rutier cu victime. Nu vă bazaţi pe faptul că poate şoferul din faţa voastră a anunţat evenimentul rutier. Cu cât ajung mai repede echipajele medicale la răniţi, cu atât au mai multe şanse la viaţă

- E foarte important să nu mişcaţi persoanele rănite sau să le mişcaţi foarte puţin. Asta pentru că multe accidente rutiere cauzează traumatisme în zona coloanei vertebrale. 

- În cazul unui pericol iminent, cum este o posibilă explozie a autoturismului, încercaţi să scoateţi cât mai repede persoana din maşină sau îndepăraţi-o de locul accidentului, fără mişcări bruşte însă. Ideal ar fi să rugaţi încă o persoană să vă ajute. 

- Dacă se cere mişcarea persoanelor rănite, acestea trebuie aşezate pe spate, pe plan drept.

- În cazul convulsiilor şi al vărsăturilor, încercaţi să culcaţi persoanele rănite pe o parte. 

- Dacă vedeţi că victimele sunt inconştiente şi nu au rămas încarcerate, verificaţi căile respiratorii şi dacă au puls. Dacă este cazul, începeţi respiraţia gură la gură, nu necesită pregătire medicală sofisticată. Dacă persoana în cauză nu are nici puls, încercaţi să vă apăsaţi cu mâinile pe sternul acesteia. Mai bine se realizează manevre de resuscitare deficitare cât mai repede, decât deloc. 

- Dacă observaţi o sângerare abundentă aplicaţi cât mai repede un garou, care poate lua forma unui coron sau chiar a unei bucăţi de material. E foarte important să notaţi ora la care aţi pus acest garou. După 20 de minute desfaceţi cordonul şi verificaţi zona, iar dacă e cazul puneţi-l din nou. 

Vă mai recomandăm:

Ce facem când trebuie să acordăm primul ajutor unui om doborât de caniculă

Ce condiţii trebuie să respecţi pentru înălţarea unei drone. Situaţii în care aparatul de zbor poate fi folosit fără acte

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite