1.000 de porumbei de ornament s-au întrecut în frumuseţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest sfârşit de săptămână, Bistriţa a găzduit prima expoziţie columbofilă naţională.  Aproape 100 de rase de porumbei din toată ţară, dar şi din străinătate s-au întrecut în frumuseţe sub privirile bistriţenilor care au vizitat expoziţia

Castaniul de Craiova, jucătorul de Ardeal, gâtul golaş  românesc au fost doar câteva dintre rasele de porumbei care au putu fi admirate în prima expoziţie columbofilă naţională, organizată la Bistriţa în sala de sport a Liceului Agricol. În jur de 140 de crescători  de porumbei din toată ţara, dar şi din Spania sau Ungaria şi-au expus zburătoarele şi chiar le-au scos la vânzare la preţuri între 30 de lei şi 1.000 de lei.

Creşterea porumbeilor, o pasiune

Mihai Cornea este un clujean de 37de ani care a venit la expoziţia de ieri cu 300  de păsări. Omul spune că este crescător de trei decenii şi că face asta din pasiune. „E un hobby al meu. Îi cresc acasă, de când aveam 7 ani", spune crescătorul. Acesta adaugă că porumbeii nu sunt foarte pretenţioşi. „ Pot fi crescuţi în curtea casei. Se hrănesc cu ovăz, grâu sau porumb. Nu se câştigă bani din ei, dar e o plăcere să îi creşti", mai spune Cornea . Pasiunea pentru înaripate a prins rădăcini puternice şi în judeţ. Vlad Hădărău, preşedintele Asociaţiei Columbofile de Agrement şi Sport Heniu Bistriţa, spune că în asociaţie sunt înscrişi 32 de crescători din Bistriţa-Năsăud. „Aproape 80 la sută dintre ei sunt din Bistriţa. Îşi cresc porumbeii la curte", a explicat Hădărău.

Porumbeii din sudul ţării cei mai frumoşi

Vlad Hădărău spune că cei mai frumoşi porumbei sunt cei originari din sudul ţării. „Pe primul loc, într-un clasament al raselor, sunt porumbeii castaniu de Craiova, apoi negru de Bucureşti. Pe locul trei ar fi gâtul golaş românesc - originar din zona Ploieşti -  apoi codalbii româneşti şi jucătorii dublu moţati din Ardeal", este de părere Hădărău. În topul păsărilor specifice zonei de Ardeal, pe podium este loc doar pentru rasele moţat de Ardeal, jucător de Cluj şi roller de Cluj.

Porumbeii, mai mult admiraţi decât cumpăraţi

Bistriţenii care şi-au făcut timp să treacă pe la expoziţie au preferat să fotografieze păsările, nu să le cumpere. „Îmi place să îi văd, de asta am şi venit. Nu mi-aş cumpăra unul că nu am unde să îl cresc", a spus Radu Simion, un tânăr de 25 de ani din Bistriţa. De altfel, porumbeii s-au vândut la preţuri între 30 şi 1.000 de lei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite