Viceprimarul unei comune din Bacău, acuzat că a furat timp de 10 ani din apa bătrânilor de la căminul din Răchitoasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Moraru (50 de ani), viceprimar al comunei băcăuane Răchitoasa, este urmărit penal după ce timp de 10 ani a fost branşat ilegal la reţeaua de apă şi canalizare a căminului de bătrâni din localitate. Deşi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău a încercat să încheie litigiul pe cale amiabilă, acesta a refuzat. Mai mult, acum afirmă că dosarul penal i-a fost făcut din „motive politice“.

Valentin Moraru şi vecinul acestuia, Daniel Dumitru, sunt urmăriţi penal pentru furt calificat în formă continuată, potrivit unei adrese din 18 februarie a Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului. Cei doi s-ar fi branşat ilegal, în 2005, la reţeaua de apă şi canalizare realizată de Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Vârstnice Răchitoasa, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

„Noi am avut o problemă cu staţia de epurare, în urmă cu un an. Când s-au făcut reparaţii şi s-a verificat instalaţia din staţia de captare, s-a constatat că mai erau acolo nişte ţevi, care duceau pe sub pământ şi traversau şoseaua. Noi am încercat să vorbim cu cei doi, mai ales că Daniel Dumitru are soţia la noi, ca totul să se încheie pe cale amiabilă“, spune Vasile Grecu, directorul căminului de bătrâni de la Răchitoasa.

Potrivit unei adrese a DGASPC, hoţii de apă au fost descoperiţi pe 10 iunie 2015, de o comisie a instituţiei. „Pe 12 iunie 2015, domnul Moraru Valentin semnează o declaraţie prin care recunoaşte că este branşat ilegal din 2005, că a consumat în tot acest timp apă potabilă, apă pentru întreţinerea grădinii de zarzavat şi apă menajeră şi că va restitui prejudiciul estimat la 1.786 de lei“, potrivit documentului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Aceeaşi sumă trebuie să o restituie şi Daniel Dumitru.

image

Totuşi, pe 15 iunie, instituţia sesizează postul de poliţie, iar acesta trimite dosarul spre soluţionare Parchetului Judecătoriei Podu Turcului. Pe 7 decembrie, procurorul Aneta Neagu, care conduce Parchetul Judecătoriei din Podu Turcului, solicită încheierea dosarului de furt pe cale amiabilă, dar atât Valentin Moraru, cât şi Daniel Dumitru, nu au dat curs solicitării. În data de 16 februarie 2016 a fost înştiinţat Parchetul de la Podu Turcului de refuzul acestora, iar pe 18 februarie, magistraţii au început urmărirea penală pentru furt calificat în formă continuată.

„Vă aducem la cunoştinţă că prin ordonanţa procurorului din 17 februarie s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Moraru Valentin şi Daniel Dumitru, urmând ca la finalizarea cercetărilor aceştia să fie trimişi în judecată pentru fapta de furt calificat în formă continuată“, se arată într-o adresă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, semnată de prim procurorul Aneta Neagu.

Valentin Moraru: „E un dosar politic, de fapt sunt nevinovat“

În ciuda documentelor instituţiilor şi a cercetărilor de până acum, viceprimarul liberal din Răchitoasa, Valentin Moraru (49 de ani), afirmă că este nevinovat şi s-a arătat contrariat de situaţie. „Nu s-a probat nimic. Nu a venit nimeni la faţa locului. Nu s-a mai branşat nimeni, aşa a fost când s-a făcut reţeaua. A rămas la gard ţeava. M-a chemat la Parchet procurorul Aneta Neagu. De ce să plătesc dacă nu mă folosesc de ea? Bazinul de apă e al Primăriei, iar ţeava traversează drumul până la gardul meu. Eu am şi fântână cu hidrofor şi nu am animale. Nu am folosit apa din reţea. E un dosar politic, am să ies public cu treaba asta urâtă“, a spus viceprimarul liberal Valentin Moraru.

Primarul Ovidiu Ivanciu a refuzat să comenteze nuanţat întreaga situaţie. „Îmi pare rău că se întâmplă astfel de lucruri la noi în comună“, a spus acesta.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite