Scandalul preoţilor mutaţi de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului continuă. Protestul sătenilor din Sărata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului de a muta 63 de preoţi, cu experienţă, în alte parohii, după ce aceştia nu au vândut suficiente lumânări, a stârnit valuri de proteste. Sătenii din comuna Sărata îl susţin pe preotul Costică Zaharia şi doresc să protesteze paşnic pentru înduplecarea IPS Ioachim Băcăuanul. Primarul comunei este acuzat de aceştia că s-a implicat pentru schimbarea preotului, din motive politice.

Preotul ortodox Costică Zaharia, din comuna băcăuană Sărata, este susţinut de săteni, care sunt dispuşi să facă orice pentru a-l aduce înapoi. La începutul lunii septembrie, el a fost mutat din parohia de la Sărata, în satul Siretu, din comuna Letea Veche.

La prima slujbă, zeci de săteni din Sărata au venit în noua parohie a preotului, îmbrăcaţi în straie populare, pentru a-şi exprima dragostea faţă de cel care le-a fost duhovnic trei decenii, care le-a înmormântat părinţii, le-a botezat şi cununat copiii.„Vrem să-l aducem pe părinte înapoi. Vor să ne aducă un preot de prin comuna Balcani, care nu a mai slujit de 2 ani, de care se aud fel de fel de lucruri. Noi avem o bijuterie de biserică, nu cum i s-a dat părintelui nostru Zaharia, la Siretu. Suntem dispuşi să plătim din buzunare cele 300 de kilograme de lumănări, pe care preotul trebuie să le vândă în comună. Atât avea cotă, de pe ele ar fi trebuit să achite 30 de mii de lei“, afirmă Ion Şenchea, din Sărata. În ciuda apelurilor repetate, preotul Costică Zaharia nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere.

image

Joi, 17 septembrie, în Parohia Dealu-Nou din comuna Sărata, s-a iscat un conflict, în care, spun sătenii, au fost implicaţi atât primarul Irina Argatu cât şi soţul ei, fost primar. „Şi-au adus câţiva susţinători, căci prea mulţi nu mai au. Aceştia au facut un scandal de proporţii pe motivul descuierii bisericii. Ştiindu-se de intenţia lor, din partea majorităţii enoriaşilor susţinători ai preotului mutat disciplinar, au fost prezenţi în curtea bisericii aproximativ o sută de credincioşi“, povesteşte Ion Elisei, alt localnic.

A urmat, spun martorii oculari, o ceartă, „ca la uşa cortului“. Primăriţa Irina Argatu a afirmat că preotul a fost mutat că ar fi existat probleme de inventar de un an, un an şi jumătate în urmă. A recunoscut astfel că ţine legătura cu arhiepiscopul Ioachim şi că a contribuit la mutarea disciplinara a preotului, dorind în locul lui pe preotul Paraschiv de la Balcani. Acest preot a fost dat afară de către credinciosii din Balcani în 2013, pentru viaţa extraconjugală, pentru jocuri de noroc şi pentru practicarea şi impunerea unor preturi exorbitante la evenimentele parohiale“, acuză Ion Elisei.

„Noi considerăm că primarul Irina Argatu a fost trimisă de arhiepiscopul Ioachim într-o încercare de a dezamorsa conflictul creat de arhiepiscop prin decizia luată împotriva preotului Zaharia Costache, ştiut fiind faptul că până la aceasta dată încercările de stabilizare a situaţiei făcute de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împreună cu cei ai Protopopiatului Bacău, au eşuat“, precizează Ion Elisei, într-o scrisoare adresată ziarului Adevărul.

În magazinele primarului lumânările se vând de 10 ori mai ieftin decât în biserică

Una dintre acuzaţiile făcute de săteni este confirmată practic de primarul Irina Argatu. Deşi afirmă că nu ar avea nimic împotriva întoarcerii preotului Costică Zaharia, afirmă totuşi că acestuia i-ar fi fost găsite nereguli în contabilitate. „Nu numai pentru că nu a vândut lumânări a fost mutat, ci şi pentru alte nereguli. Eu nu am nimic împotrivă, dacă va fi adus înapoi. Este adevărat că am două magazine, le am demult şi este adevărat că vând lumânări, cu 10 bani bucata. Nu pot să le dau mai scump, atât este preţul“, spune cu nonşalanţă edilul.

Preotul Costică Zaharia a avut o cotă de lumânări în parohie de 300 de kilograme, adică, trebuia să vândă 30 de mii de lumânări subţiri, cu un leu bucata, inscripţionate cu numele „Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului“. „Cum să-şi vândă lumânările, dacă toată lumea cumpără din magazinele primarului, care a devenit stăpân peste comună“, afirmă un alt sătean.

Sătenii din Sărata se pregătesc de proteste: „Ne rugăm să i se înmoaie inima IPS Ioachim Băcăuanul“

Susţinătorii preotului Costică Zaharia sunt dispuşi să  se mobilizeze pentru a-şi aduce preotul înapoi, acasă. În perioada următoare vor organiza un protest în faţa Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, unde se vor deplasa peste 100 de săteni. „Mergem până în pânzele albe, vrem să se facă dreptate, îl vrem pe părintele Zaharia înapoi. Vrem să manifestăm paşnic până i se înmoaie inima arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul“, afirmă Ion Şenchea.  Acesta nu este singurul protest anunţat în judeţul Bacău, după decizia Arhiepiscopiei de mutare disciplinară a 63 de preoţi.

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a explicat, printr-un răspuns, că decizia de mutare a preoţilor a determinată de nevoia de dinamizare a activităţii: „Cu deosebit respect vă anunţăm că toate informaţii de interes public privind Eparhia Romanului şi Bacăului sunt prezentate pe site-ul www.epr. ro. În ceea ce priveşte mutările de personal bisericesc vă comunicăm următoarele: Mutările  de personal bisericesc au caracter intern şi sunt luate în cadrul Consiliului şi Permanenţei Centrului Eparhial, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectându-se Statutul pentru Funcţionarea şi Organizare Bisericii Ortodoxe Române, Canoanele Bisericii Ortodoxe, hotărârile interne ale Centrului Eparhial, precum şi legile în vigoare. Acestea se realizează în perspectiva dinamizării şi îmbunătăţirii vieţii pastoral- misioare, administrativ –gospodăreşti şi cultural-caritabile în parohie“, precizează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

60 de preoţi din Bacău, mutaţi disciplinar fiindcă au vândut prea puţine lumânări. Pedepsele, dictate de Ioachim Băcăuanul

5,5 milioane de euro din afacerea cu lumânări

Arhiepiscopia condusă de PS Ioachim are în subordine aproximativ 550 de biserici şi mănăstiri întinse pe raza judeţelor Bacău sau Neamţ şi în jur de 250.000 de familii de credincioşi. Conform dispoziţiilor interne, fiecare preot ar trebui să vândă 100 de lumânări, anual, fiecărei familii. Un calcul sumar arată că, pentru cea mai ieftină lumânare, vândută cu 1 leu, afacerea gândită de clericii băcăuani ar putea băga anual în conturile Arhiepiscopiei 25 de milioane de lei, adică circa 5,5 milioane de euro. Jumătate din bani rămân în contul bisericilor care vând, iar restul merg la Arhiepiscopie.


Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Răscoala sutanelor negre. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, acuzat de preoţi că îi filmează, şantajează şi amendează

Revoltă în sânul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, după ce, de la începutul lunii, mai mulţi preoţi au fost amendaţi „în nume personal“, somaţi să nu mai slujească, mutaţi de la o parohie la alta şi înlocuiţi cu fii de protopopi, fiind acuzaţi de superiorii lor că fac bişniţă cu lumânări, sau sancţionaţi fără nicio explicaţie.

Preasfânta afacere cu lumânări şi birurile episcopului vicar Ioachim Băcăuanul

Şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a dispus ca toate bisericile şi mănăstirile arondate să comercializeze doar lumânări din producţia proprie, vândute la suprapreţ. Ioachim Băcăuanul le-a mai impus subalternilor săi încă două biruri: taxa de radio şi tv Trinitas, dar şi fondul de susţinere a instituţiei pe care o conduce.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite