Bacău: Portret/Eduard Burga: A împăcat chitara cu muzica religioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Portret/Eduard Burga: A împăcat chitara cu muzica religioasă
Bacău: Portret/Eduard Burga: A împăcat chitara cu muzica religioasă

La 25 de ani este chitarist, solist şi dirijor al corului de tineri de la Catedrala Romano-Catolică „Sfinţii Petru şi Pavel“. În paralel, studiază kinetoterapia.

Chitara l-a încântat pe Eduard încă de pe vremea când era elev la Liceul Teologic din Roman. „Pentru că studiam foarte multe ore de muzică în timpul liceului, m-am ataşat de chitară. Îmi place acest instrument pentru că e accesibil şi pot să-mi fac mulţi prieteni folosindu-mă de el“, a spus Eduard.


Pasiunea pentru chitară şi biserică l-au atras din adolescenţă pe Eduard, iar acesta a încercat să le îmbine pe amândouă. De-a lungul timpului, tânărul a perseverat în muzică, iar cursurile pe care le-a urmat în liceu i-au fost de ajutor în cariera de mai târziu.


În prezent, sunt dirijor al corului de tineri din cadrul Catedralei Catolice din oraş. Sunt organizator al tuturor manifestărilor la care este solicitat corul şi compun la chitară melodiile pe care le interpretăm  împreună la manifestările religioase“, a povestit cu entuziasm tânărul.


În „turneu“ prin parohiile catolice


Eduard dedică foarte mult timp repetiţiilor pe care le face cu cei 47 de corişti. Potrivit dirijorului, la astfel de activităţi trebuie acordată o mare atenţie pentru că formaţia de tineri este solicitată  şi trebuie să exerseze mult pentru a fi pe placul pretenţiilor din exterior.


Suntem solicitaţi să cântăm atât în spaţiul bisericesc, cât şi la anumite evenimente din judeţele Moldovei. De exemplu, de nenumărate ori am fost chemaţi să cântăm la marşurile de intrare şi ieşire a mirilor din biserică. Pentru astfel de ocazii percepem şi o taxă cu o anumită sumă de bani şi trebuie să ne facem bine datoria“, a adăugat tânărul.


Lucrează la al doilea album de colinde


De asemenea, dirijorul povesteşte că de multe ori sunt solicitaţi pentru a anima liturghiile parohiilor din Moldova.
Chiar luna trecută am fost prezenţi în satul Cacica pentru a anima liturghia tinerilor. Nu a fost singura parohie care ne-a solicitat prezenţa“, a mai spus Eduard Buga. Tânărul dirijor îşi doreşte să-şi menţină viu interesul faţă de activităţile pe care are în lăcaşurile sfinte şi-şi propune ca în perioda Crăciunului să-şi lanseze un nou album de colinde.

 Această dorinţă îl ambiţionează să muncească şi mai mult. „Anul trecut am lansat împreună cu tinerii din cor un frumos album de colinde. Visul meu este să scoatem un astfel de album şi anul acesta, însă cu o mai bună sonorizare. Anul trecut am vândut aproximativ 500 de CD-uri“.


Tânărul ne-a mai povestit că ultimul album a fost ascultat de multe alte parohii. „Melodiile înregistrate au fost apreciate şi de reprezentanţii a patru parohii din Moldova, care ne-au şi invitat de altfel să concertăm în cadrul sfintelor liturghii“, a adăugat dirijorul.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai ales să studiezi kinetoterapia?
Pentru că mă atrag cunoştinţele medicale de cardiologie sau pediatrie. În kinetoterapie pot lucra mult cu oamenii şi îmi face plăcere.   


Cât timp acorzi repetiţiilor?
Ne întâlnim să repetăm timp de o oră, de trei ori pe săptămână. De regulă, înaintea concertelor repetăm mai mult.

Ce-i place
Îi place foarte mult să predea lecţii de chitară şi să iasă împreună cu prietenii. De asemenea, obişnuieşte să asculte muzică bună şi să compună melodii.

Ce nu-i place
Eduard nu-i simpatizează pe oamenii nepunctuali, mincinoşi şi care pretind a fi altceva decât ceea ce sunt. 

Profil
Născut. 11 noiembrie 1983, Bacău.
Studii. Este masterand la Universitatea Bacău, Specializare Kinetoterapie.
Familie. Locuieşte cu părinţii.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite