Pedeapsa primită de un subofiţer SRI după ce a provocat un accident rutier având o alcoolemie de peste 2 la mie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul a lovit trei maşini în intersecţie FOTO Arhivă
Tânărul a lovit trei maşini în intersecţie FOTO Arhivă

Un angajat al Serviciului Român de Informaţii (SRI) a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi, în baza unui acord de recunoaştere, într-un dosar de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Originar din Bacău, Andrei-Ştefan P. (28 ani) este angajat ca subofiţer al unităţii din Galaţi a SRI, iar în vara anului 2019 a provocat un accident în lanţ după ce s-a urcat la volan într-o stare avansată de ebrietate. Deşi evenimentul s-a produs când subofiţerul se afla în timpul liber, dosarul a fost instrumentat de procurorii militari având în vedere calitatea de militar a inculpatului.

Accidentul s-a produs în noaptea de 26/27 iunie 2019 la intersecţia din apropierea restaurantului McDonalds din Bacău. După mai multe ore petrecute în club, subofiţerul a părăsit locaţia urcându-se la volanul autoturismului, deşi consumase băuturi alcoolice. În momentul în care a ajuns în dreptul unei treceri de pietoni a tamponat un autoturism care acorda prioritate de trecere unor pietoni. 

„Martorul M. F. A. susţine că în noaptea de 27/28.06.2019, după miezul nopţii, conducea autovehicul, iar în dreptul fast-food-ului McDonalds în faţa trecerii de pietoni, în timp când stătea să treacă pietonii, a fost tamponat de un autovehicul marca Volkswagen Passat de culoare albă. Martorul a tras pe dreapta, a ieşit din maşină şi i-a făcut semn şoferului să oprească, dar acesta nu a oprit, ci şi-a continuat drumul, intrând pe contrasens şi apoi intrând în două maşini”, se menţionează în acordul de recunoaştere.

După ce a lovit cele trei autoturisme, subofiţerul SRI a rămas la volanul maşinii sale până la sosirea poliţiştilor. La faţa locului, a ajuns şi o ambulanţă care i-a acordat îngrijiri medicale, fără a necesita transport la spital. Tânărul a fost testat cu etilotestul şi i s-au recoltat probe biologice, care au stabilit că avea o alcoolemie de 2,42 g/1 alcool pur în sânge, respectiv 2,25 g/l la cea de-a doua probă.

În faţa anchetatorilor, subofiţerul SRI a recunoscut acuzaţiile, manifestându-şi regretul pentru situaţia creată. El a solicitat încheierea un acord de recunoaştere, în baza căruia să i se stabilească o pedeapsă de comun acord cu procurorii.

Interzicerea dreptului de a conduce 5 ani, „un compromis rezonabil”

Astfel, magistraţii Parchetului Militar Iaşi au stabilit o pedeapsă surprinzător de blândă în sarcina inculpatului, având în vederea valoarea alcoolemiei şi practica judiciară în astfel de cazuri. Subofiţerului SRI i s-a stabilit drept pedeapsă o amendă penală în cuantum de 7.200 de lei (225 de zile amendă, transformate în închisoare în cazul neachitării amenzii). În plus, magistraţii au aplicat şi o pedeapsă complementară prin care subofiţerului SRI i s-a interzis dreptul de a mai conduce autovehicule timp de cinci ani.

Avocatul inculpatului a apreciat drept „ieşită din comun” pedeapsa complementară, însă a invocat că tânărul a acceptat-o deoarece a conştientizat gravitatea faptei. „În faţa Parchetului Militar Iaşi, inculpatul a argumentat că a muncit foarte mult pentru postul pe care îl ocupă, astfel că soluţia a fost una de compromis pentru ca acesta să îşi poată păstra locul de muncă. Un compromis rezonabil, de altfel, motiv pentru care a solicitat admiterea acordului astfel cum a fost încheiat”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Militar Iaşi, prin care s-a validat acordul de recunoaştere semnat de subofiţerul SRI cu magistraţii militari.


 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite