Bacău: Profil/Bogdan Godociu: La 9 ani, campion mondial la karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Profil/Bogdan Godociu: La 9 ani, campion mondial la karate
Bacău: Profil/Bogdan Godociu: La 9 ani, campion mondial la karate

În scurta carieră, băcăuanul a adunat 50 de medalii la concursurile de profil. Acum se antrenează asiduu pentru Campionatul Mondial care va avea loc în Japonia.

Bogdan Godociu a atins performanţe excepţionale în sport încă de la vârsta de 9 ani. Atunci, în 2001, copilul a fost încoronat campion mondial la karate. Atras încă de mic de artele marţiale, băcăuanul a început să se antreneze de la vârsta de şase ani.


A fost ideea tatălui meu de a mă iniţia în tainele acestui sport. M-a înscris la un club de karate din cartier, iar după doar doi ani de antrenamente am obţinut titlul de campion mondial  la Campionatul Mondial de Karate (ESKU) ce s-a desfăşurat în Ungaria, în anul 2001.  Eram fericit pentru că obţinusem prima mea medalie de aur“, explică Bogdan începuturile carierei.


La 17 ani are o colecţie
de 50 de medalii

 
Tânărul a muncit din greu pentru pasiunea sa, reuşind să se perfecţioneze tot mai mult. În prezent, la doar 17 ani, are o colecţie de 50 de medalii, obţinute la concursuri organizate în ţară şi străinătate. Cel mai mândru este de medaliile de campion mondial şi campion naţional obţinute în Ungaria, Alexandria şi Medgidia.


Prima competiţie la care am participat a fost în anul 2000, la categoria de vârstă 10-11 ani. Era pentru prima dată când mă luptam cu un adversar real. Atunci am obţinut locul doi. M-am ambiţionat şi am obţinut ulterior numeroase medalii de aur“, spune karatistul.


Anul acesta a avut din nou rezultate deosebite, la Campionatul Naţional de Karate şi la Cupa Sawaki, competiţii care s-au desfăşurat la Bucureşti.


Se antrenează pentru Campionatul Mondial


Momentan, Bogdan se pregăteşte intens pentru a participa la campionatul mondial din acest an. Antrenamentele pe care şi le-a impus sunt drastice. „Mă pregătesc zilnic cu tehnici de luptă, combinaţii, situaţii reale de meci sau meciuri efective“, explică tânărul. Bogdan simte că va fi o competiţie grea, poate cea mai grea de până acum, dar este perseverent şi luptă în scopul de a redeveni campion.


De aceea, se antrenează la un club de profesionişti şi lucrează până la 6 ore pe zi. Tânărul spune că acest lucru îl menţine în formă şi nu e un lucru greu de făcut.


Speră într-un rezultat mare care să-l motiveze


Plăcerea simţită în timp ce mă antrenez  este unică şi de un nivel incomparabil celorlalte activităţi din rutina cotidiană“, mai spune Bogdan. Sportivul speră să aducă rezultate notabile la Campionatul din acest an care se va desfăşura în Japonia, în luna noiembrie. „Dacă rezultatele vor fi mulţumitoare, atunci voi avea un motiv în plus să mă ambiţionez mai mult, pentru a participa şi în anii următori la campionate“, încheie tânărul.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cel mai mare vis al tău? 
Visez ca acest sport să fie inclus în categoria sporturilor olimpice. Sunt zvonuri că în luna octombrie Comitetul Internaţional Olimpic va discuta posibilitatea de a introduce karatele la Olimpiada din 2016.
Cât timp vei mai practica acest sport?
Îl voi practica în continuare, până ce mă vor prinde bătrâneţile probabil, dar doresc să ajung avocat sau poliţist. Nu-mi doresc să fac o carieră în karate pentru că aş fi plătit foarte prost.

Ce-i place
Tânărului îi plac oamenii sportivi şi îi admiră pe profesionişti pentru că pot reprezenta un model pentru generaţii. Pentru campion, familia este cea mai importantă. „Părinţii mei mă ajută în aproape orice. M-au susţinut chiar şi atunci când am pierdut partidele“.

Ce nu-i place
Campionul regretă că timpul se scurge aşa repede. „Într-adevăr, trecerea timpului este devoratoare pentru orice lucru şi înaintează inexorabil peste tot şi peste toţi“, spune el. Sportivul este revoltat de faptul că tinerii nu mai iubesc sportul: „Colegii mei stau numai în faţa calculatorului şi nu mai fac mişcare. Au devenit sedentari din cauza asta“.

Profil
Născut. 5 iulie 1992.
Studii. Elev în clasa a XI-a la Colegiul „Vasile Alecsandri“.
Familie. Locuieşte cu părinţii, nu are fraţi.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite