Moaştele şi evenimentele religioase au atras mii de oameni în stradă.„Bacăul sub binecuvântarea sfinţilor”. Apostolii Petru şi Pavel, patronii spirituali ai Bacăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 26-29 iunie, băcăuanii au avut ocazia de a participa la un inedit şi multiplu eveniment cultural-duhovnicesc ce se va desfăşura la biserica „Sfinţii Apostoli” din Bacău, sub titlul ”De la Înviere, prin Înălţare, spre Parusie” , în cadrul mai larg al programului eparhial cu acelaşi nume. Mii de băcăuani au venit la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul,  care au fost aduse la Biserica ”Sf. Apostoli” din Parcul Cancicov.

Evenimentele religioase care au avut loc în ultimile zile în Bacău au fost programate în contextul ”Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, la iniţiativa IPS Arhiepiscop Ioachim, cu implicarea Protopopiatului Bacău şi a Parohiei „Sfinţii Apostoli”.

Simpozionul „Bacăul sub binecuvântarea sfinţilor” a fost un eveniment cultural-duhovnicesc, proiectat pe parcursul a patru zile, în perioada 26-29 iunie 2016. „Sfinţii Apostoli sunt ocrotitorii nu doar ai parohiei şi bisericuţei din Parcul Cancicov; această sărbătoare are o semnificaţie cu totul aparte pentru băcăuani deoarece Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt, dintotdeauna, ocrotitorii Bacăului.

Serbarea Hramuui reprezintă pentru credincioşi – sau ar trebui să reprezinte,  un prilej de bucurie duhovnicească pentru că stă în strânsă legătură cu sfântul ocrotitor sau sărbătoarea de cinstire a sfinţilor… însă în acelaşi timp are şi un profund caracter misionar prin aceea că legăm sau, mai bine spus, unim trecutul de prezent şi acestea de viitor“,  a precizat protopopul Costică Busuioc, citat pe site-ul Protopopiatului Bacău.

În fiecare zi, de luni până miercuri, începând cu ora 7 dimineaţa şi până către orele amiezii,  au avut loc slujbele de „Miezonoptică“,„ Utrenia“, „Acatistul“ şi „Sfânta Liturghie“. Atmosfera a fost întreţinută şi de Corul Mănăstirii Tisa Silvestri şi Corala Melchisedec  a preoţilor din Protopopiatul Bacău.
Miercuri, 29 iunie, în ziua hramului, la liturghia este oficiată de IPS Ioachim, la care va participa şi Corul de maici al Mănăstirii Văratec.


„Ajunse pe meleaguri moldave pentru întâia oară, în cele peste cinci secole de când se află pe teritoriul ţării noastre, sfintele moaşte au fost aduse de o delegaţie condusă de Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, delegat al ÎPS Arhiepiscop Varsanufie, dimpreună cu un sobor de maici de la cunoscutul aşezământ monahal vâlcean. ”În numele clerului şi credincioşilor acestei urbe şi ai eparhiei noastre spunem într-un glas: Bine aţi venit, Sfinte Grigorie, în inima oraşului!

„Este o zi istorică pentru Bacău şi pentru întreaga Moldovă”, a declarat ÎPS Arhiepiscop Ioachim, după ce sfintele odoare au fost aşezate spre închinare într-un baldachin amplasat în faţa bisericii. 

”Astăzi ne bucurăm întru Duhul Sfânt, pentru că a venit la noi Sfântul Grigorie Decapolitul, unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din cuprinsul Patriarhiei Române.
După demersurile pe care l-am făcut la autorităţile bisericeşti superioare, la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi la Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Varsanufie, ni s-a împlinit cererea, iar rugăciunile frăţiilor voastre au atras ca un magnet sfintele moaşte taumaturgice, pentru că de-a lungul vremii s-au consemnat multe minuni săvârşite asupra celor care s-au rugat cu frică de Dumnezeu şi credinţă Sfântului Grigorie. 

Acest mare şi cinstit cuvios al Bisericii noastre aduce mângâiere, sănătate şi bucurie duhovnicească. Tot astăzi facem joncţiune duhovnicească cu maicile şi călugării din acele părţi ale ţării, căci zona Vâlcei şi Moldova sunt polii spiritualităţii româneşti”, a mai spus ierarhul, care i-a îndemnat pe credincioşi să se roage conştientizând importanţa comuniunii cu sfinţii şi prietenii lui Dumnezeu.
”Când vă veţi apleca fruntea şi veţi săruta sfintele odoare să vă gândiţi că intraţi în comuniune cu însuşi sfântul, cu toţi pelerinii care şi-au îndreptat paşii la mănăstirea Bistriţa şi au obţinut binefaceri de la Sfântul Grigorie”, a menţionat Inaltpreasfinţitul Ioachim. La rândul său, impresionat de mulţimea credincioşilor prezenţi la acest moment de rugăciune şi bucurie duhovnicească, Preasfinţitul Emilian Lovişteanu a adresat mesajul din partea chiriarhului Arhiepiscopiei Râmnicului şi a vorbit despre viaţa Sfântului Grigorie Decapolitul, care a trăit între secolele VIII-IX, fiind un apărător al ortodoxiei în faţa ereziei iconoclaste.
”A fost înzestrat cu darul facerii de minuni, iar trupul lui nu a putrezit, devenind sfinte moaşte, ca o mărturie în mijlocul creştinătăţii că cinstirea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte reprezintă un adevăr de credinţă, reprezintă ceea ce Dumnezeu ne cere, să-L cinstim pe El şi pe sfinţii Lui”, a spus PS Emilian.
În ceea ce priveşte prezenţa în Ţara Românească, sfintele sale moaşte au fost aduse în aşezământul monahal din Oltenia în anul 1497, când, în Moldova, la Neamţ era sfinţită marea biserică a ctitoriei Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.  ”În ultimii ani ai secolului al XV-lea, banul Barbu Craiovescu a adus sfintele odoare la mănăstirea Bistriţa din Vâlcea, ctitoria familiei sale, acolo unde el însuşi s-a călugărit sub numele de Pahomie”, a mai adăugat reprezentantul Arhiepiscopiei Vâlcei.
Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul vor rămâne la Biserica ”Sf. Apostoli” până joi, 29 iunie, iar sfântul locaş care s-a bucurat de acest mare dar va avea începând de acum ca patron spiritual şi pe Sfântul Grigorie Decapolitul“, se arată într-un comunicat transmis scris de preotul Constantin Gherasim.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite