Bacău: 20.000 de băcăuani caută un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: 20.000 de băcăuani caută un loc de muncă
Bacău: 20.000 de băcăuani caută un loc de muncă

Numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă creşte alarmant

La sfârşitul lunii august, rata şomajului era de 8,6%, în creştere cu aproape o jumătate de procent faţă de luna iulie.

Mii de băcăuani sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău ca şomeri. Ei se află în căutarea unui job, după ce au fost disponibilizaţi de la firmele sau instituţiile unde figurau ca angajaţi. Numărul acestora a fost completat în ultimele două luni şi de 1.834 de tineri absolvenţi ai diferitelor forme de învăţământ. „La sfârşitul lunii august, în evidenţa noastră erau înregistraţi 19.801 de şomeri la nivelul judeţului, dintre care 7.953 sunt femei. Din totalul acestora, doar 10.523 primesc indemnizaţie de şomaj, adică 75% din salariul minim pe economie“, ne-a declarat Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bacău.

Disponibilizările i-au atins şi pe cei cu studii superioare, 456 de şomeri aflânduse în această categorie. „Este dezarmant să constatăm că până şi tinerii cu studii superioare pornesc în viaţă ca şomeri. Angajatorii au puţine locuri libere în această perioadă şi majoritatea cer experienţă în muncă“, a adăugat Daniela Bălan. Disponibilizările de luna trecută, la care se adaugă absolvenţii înscrişi în evidenţele agenţiei, au determinat creşterea ratei şomajului de la 8,4%, cât era în luna iulie, la 8,6%.

Ofertă slabă din partea angajatorilor

Doar 175 de posturi vacante au fost scoase la bursa săptămânală a locurilor de muncă. Cele mai multe slujbe sunt pentru persoane cu studii medii. „Angajatorii vin cu o ofertă extrem de slabă, justificată de criza economică. Se caută dulgheri, electricieni, zugravi şi confecţioneri îmbrăcăminte“, ne-a explicat Ovidiu Ţicău, şeful Biroului Ocupării Forţei de Muncă.

Veştile bune vin însă pentru tinerii care au absolvit anul acesta o formă de învăţământ deoarece, pe data de 25 septembrie, AJOFM Bacău va organiza o bursă a locurilor de muncă, special pentru ei. Evenimentul va avea loc în holul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“, cu începere de la ora 9.00.

Cursuri de recalificare pentru şomeri

Începând cu luna aceasta, şomerii pot urma cursuri gratuite de recalificare. De pe 10 septembrie au început cursurile pentru lucrători în comerţ şi electricieni în instalaţii energetice. De pe 29 septembrie, băcăuanii vor putea studia pentru a deveni calificaţi ca zidari, confecţioneri îmbrăcăminte şi contabili. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite