Poveştile olimpicilor de aur ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

900 de adolescenţi cu rezultate deosebite se află zilele acestea la Bacău pentru a susţine Bac-ul

Gimnaste, luptători în ring sau pe saltea, biologi, matematicieni, fizicieni precum şi informaticieni sau performeri în limbi străine, ce au adus glorie României, vor fi testaţi, timp de două săptămâni, pentru munca lor din liceu. Sesiunea specială de Bacalaureat începe astăzi, cu o lună mai devreme faţă de colegii lor, iar tezele vor fi corectate la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare" din Bacău.

Alina Vuc şi Ana Maria

Oltean sunt două dintre componentele lotului naţional de juniori de lupte libere. Ba mai mult, Alina Vuc a fost declarată „luptătoarea anului 2011" de către federaţia de specialitate.

Alina Vuc a venit tocmai din Reşiţa şi se mândreşte cu medalii de bronz la Campionatele Europene de Cadeţi din Bosnia, Juniori din Serbia şi la Mondialele de Juniori din România.
A absolvit Liceul Sportiv „Traian Vuia" din Reşiţa şi vrea ca din toamnă să fie studentă la Facultatea de Sport din Timişoara. „Ne antrenăm chiar şi în timpul Bacalaureatului, pentru că de aici plecăm la Târgu Mureş, la Naţionalele de juniori", a spus Alina.

image

Ana Maria Olteanu a obţinut mai multe medalii de argint şi de bronz la campionatele naţionale de juniori şi de seniori, dar şi la Turneul Internaţional al României de la Piteşti. „Am schimbat o grămadă de şcoli deoarece se muta lotul naţional. Nu e simplu să faci liceul în patru şcoli", ne-a spus Ana Maria Oltean.

Din ring, pe băncile şcolii

Laura Stoica, Mădălina State şi Isabela Potcovaru sunt pugilistele României de la CSM Muscel. Cu zeci de medalii câştigate în competiţii, fetele afirmă că viaţa de boxer este frumoasă şi că băieţii nu se uită altfel la ele, decât ca la nişte fete. Alexandra Claudia Cornei şi Mariana Iulia Iavoriszki sunt medaliate la Olimpiada de Limba Rusă.

Alexandra spune cu mândrie că este lipoveancă din localitatea Slava Cerchez, din judeţul Tulcea. „Şi mama şi tata şi bunicii sunt lipoveni, iar eu româna am învăţat-o la şcoală, ca şi limba rusă curată", susţine Alexandra.
Iulia Iavoriszki este din Valea Vişeului, judeţul Maramureş şi are părinţi ucraineni. A absolvit Colegiul Naţional „Dragoş Vodă" din Sighetul Marmaţiei şi anul acesta a obţinut premiul I la Olimpiada de Limba Rusă Modernă.

La facultate peste ocean

Ana Maria Constantin, Iulia Ţăpescu şi Lucian Scurtu vin de la licee internaţionale de informatică, unde au fost admişi drept recompensă pentru rezultate obţinute în timpul gimnaziului.

Ana Maria s-a calificat anul acesta la Olimpiada Internaţională de Astrofizică care va avea loc în Brazilia. A obţinut bronz şi aur la astronomie în Crimeea, China (în 2010) şi Polonia (2011).
Iulia Ţăpescu este olimpică la chimie şi membră a lotului naţional. Visează să facă medicina în Boston.

Din Constanţa va da Bacalaureatul în Bacău şi Lucian Scurtu. Are zeci de premii la tot felul de olimpiade şcolare, de la geografie, biologie, fizică şi chimie până la Olimpiada Internaţională de Proiecte Ştiinţifice pentru Mediu, care a avut loc în Texas.

Se mândreşte şi cu medalia de aur obţinută în Strasbourg la Parlamentul European unde a participat la concursul Euroscola şi a dezbătut o moţiune despre încălzirea globală. Vrea să studieze în Anglia Ştiinţe Criminalistice.

Intră pe bacau.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite