Două costume de pirotehnişti de peste 12.000 de euro, cumpărate de Consiliul Judeţean Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costumele vor proteja angajaţii ISU la asanarea terenurilor unde sunt descoperite elemente de muniţie, precum proiectilele
Costumele vor proteja angajaţii ISU la asanarea terenurilor unde sunt descoperite elemente de muniţie, precum proiectilele

Consiliul Judeţean Bacău a plătit 53.940 de lei, echivalentul a 12.356 euro pe două costume de pirotehnişti ce urmează să fie folosite de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău.

Cele două costume vor proteja angajţii ISU în misiuni de asanare a terenurilor unde sunt descoperite elemente de muniţie, informează Mediafax.

Asemănătoare echipamentelor folosite de geniştii de la SRI, cele două costume de pirotehnişti achiziţionate de Consiliul Judeţean Bacău sunt prevăzute, printre altele, cu sistem de comunicare audio-video între membrii echipei de intervenţie la asanarea unei zone unde au fost descoperite elemente active de muniţie.

Reprezentanţii ISU Bacău susţin că se impunea dotarea pirotehniştilor cu aceste echipamente performante, având în vedere pericolul la care se expun atunci când merg în diverse misiuni pe teritoriul judeţului Bacău.

"Este clar că personalul echipei pirotehnice din cadrul ISU Bacău va fi mult mai bine protejat pe timpul misiunilor de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din perioada conflictelor militare. Gradul de siguranţă a crescut considerabil, riscurile unei accidentări fiind mult diminuat",a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

"De exemplu, la explozia unei grenade ofensive la un metru de el, pirotehnistul este protejat sută la sută. În cazul unei bombe de aruncător, dacă aceasta explodează la o distanţă de trei metri de cel care poartă noul echipament, gradul de siguranţă este de 90 la sută", a adăugat Andrei Grecu.

Pe lângă cele două echipamente de protecţie, Consiliul Judeţean Bacău a mai achiziţionat, tot pentru echipa de pirotehnişti a ISU, şi o autospecială de intervenţie, a cărui cost se ridică la 136.000 lei.

Iată ce cară un pirotehnist

Nu degeaba salvează vieţi! Costumul unui pirotehnist este pe cât de impozant, pe atât de complex.

Cântăreşte 40 de kilograme şi este dotat cu echipamente de care are nevoie cel care-şi riscă viaţa.

Cablul şi staţia de telecomunicaţii (foto 1), ventilator de răcire a aerului (foto 2), cască cu lumini şi dispozitiv de ventialţie (foto 3) şi comenzi pentru reglarea temperaturii aerului în interiorul costumului (foto 4).

Cablul şi staţia de telecomunicaţii a costumului
Ventilator de răcire a aerului
Cască cu lumini şi dispozitiv de ventialţie
Comenzi pentru reglarea temperaturii aerului în interiorul costumului
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite