Autostrada de 3,48 de miliarde de euro. Firma care realizează studiul de fezabilitate a cerut rezilierea contractului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor, susţine că firma care realizează proiectarea şi studiul de fezabilitate pentru autostrada A13 Bacău-Braşov solicită rezilierea contractului, fiind depusă o cerere în acest sens la CNAIR.

"Astăzi (luni, 20 iunie, a fost o nouă şedinţă de progres la CNAIR. Din păcate, proiectantul (Search Corporation) a transmis către CNAIR cererea de reziliere a contractului de SF + Proiectare pe A13. Din acest moment, singurul proiect aflat într-un stadiu avansat de maturizare şi care poate deveni realizabil în următoarele patru luni de zile (se vor obţine în premieră acordurile de Mediu pe sectoarele de munte) astfel încât în următorii ani să putem străpunge munţii din Moldova spre Ardeal, este autostrada Unirii A8, cu finalizare până în 2030, conform legii!", a scris pe Facebook, Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu.

Potrivit lui Urtoi, întreaga clasa politică din Moldova, indiferent de judeţ sau partid politic, trebuie să demonstreze maturitate şi să lupte pentru celelalte două proiecte, respectiv A7 (Ploieşti-Paşcani-Suceava-Siret) şi A8 (Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş).

"Nu mai avem timp de discuţii şi lamentări. Cei din Ministerul Transporturilor şi CNAIR sunt conectaţi şi susţin evoluţia pozitivă a acestor proiecte, dar trebuie cu mic cu mare să ne implicăm. Eu cred în realizarea celor două proiecte", a afirmat Cătălin Urtoi.

Consilierul ministrului Transporturilor a precizat că firmele care au semnat primele două contracte de execuţie pentru A7 au dat deja anunţuri că angajează ingineri de drumuri, economişti şi IT-işti, iar acest lucru înseamnă "dezvoltare reală" pentru Moldova.

"Este vorba despre personal cu înaltă calificare care va fi plătit foarte bine. Aştept să văd producători autohtoni de prefabricate beton, profile laminate, tablă, ciment, betoane, produse de balastieră că vor începe să-şi vândă marfa, inclusiv să închirieze utilaje", mai spune Cătălin Urtoi.

A13 Bacău – Braşov în cifre

Documentaţia necesară pentru începerea construcţiei autostrăzii A 13, care va lega Bacăul de Braşov, a fost înregistrată pe 28 decembrie 2021 la Consiliul Judeţean Braşov.

Autostrada Bacău – Braşov va avea 162 de kilometri, iar traseul va începe la nord de municipiul Codlea, acolo unde este prevăzută realizarea unui nod rutier care să lege A 13 de viitoarele tronsoane Braşov – Făgăraş şi Ploieşti – Braşov din şoseaua de viteză. Cei 162 de kilometri lungime de autostradă au un cost estimativ de 3,48 miliarde de euro. Vor fi 25 kilometri de poduri, 12 kilometri de tuneluri, 14 noduri rutiere, 21 pasaje peste autostradă, 67 podeţe peste canale şi văi.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum va arăta autostrada moldovenilor Focşani–Bacău. Tronsonul de 97 de kilometri a fost modelat 3D VIDEO

Autostrada Bacău–Braşov va fi construită pe traseul stabilit iniţial. Petiţiile de modificare a rutei au fost ignorate

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite