”Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” i-a atras pe băcăuani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zi de sărbătoare, pragul Centrului de Transfuzii Sanguine Bacău a fost trecut de zeci de donatori.

În fiecare an, la 14 iunie, se serbează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Sărbătoarea nu a trecut neobservată la Bacău unde donatorii au fost aşteptaţi de cadrele medicale ale Centrului de Transfuzii Sanguine cu prăjituri.

"Am spus să le facem o surpriză şi să-i îndulcim pentru că vin să doneze şi să salveze vieţi. Până la ora 11.00 au fost deja 38 de donatori şi încă mai aşteptăm. Este foarte bine ", ne-a spus Maria Avram, asistent şef Centrul de Transfuzii Sanguine Bacău.

Unii au venit pentru că ştiau că este o zi specială, alţii pentru că fac acest lucru de ani de zile. "Eu sunt donator vechi. M-am obişnuit şi vin la câteva luni şi donez ", ne-a spus Ion Duma.

Chiar dacă numărul donatorilor este în creştere, nevoie de sânge este tot timpul. Numărul cazurilor grave, care necesită transfuzii, a crescut iar donatorii trebuie să ţină pasul cu evoluţia cazuisticii.

"Sunt tot mai multe cazuri de cancer şi pacienţii au nevoie de sânge. Sunt accidente grave, intervenţii chirurgicale multe. Nu ne confruntăm cu o criză de sânge, dar ar fi bine să avem tot timpul donatori", a mai spus Avram. La Bacău s-a sesizat o creştere a numărului de persoane tinere care vin să doneze sânge. Predomină cei cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani.

"Ne bucurăm că vin tot mai mulţi studenţi şi elevi. Ei mai află de pe internet cât de importantă este donarea şi vin la noi. Nu-i interesează tichetele ci doar vor să facă un bine", a conchis Maria Avram.

Ca să donezi sânge trebuie să ai între 18 şi 65 de ani, cel puţin 50 de kilograme şi să nu suferi de boli cronice. Pentru fiecare donare se oferă șapte tichete de masă, în valoare de peste 50 de lei, cu care donatorii îşi pot cumpăra apoi alimentele necesare unei mese copioase care să-i ajute la refacerea cantităţii optime de sânge din organism.

Anul trecut, Centrul de Transfuzii Sanguine Bacău a înregistrat 7.346 de donări, iar în primele cinci luni ale acestui an 3.455 de donări.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite