Zeci de pietoni neglijenţi au ajuns în ianuarie la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanii care ocolesc zebra sunt ţintele unei campanii de disciplinare începute de  Poliţia Rutieră. Numai în ultimele trei zile, agenţii au dat 28 de amenzi pe străzile din oraş. În ultima lună, peste 20 de persoane au fost lovite de maşini, în timp ce traversau strada prin loc nepermis sau pe roşu.

Nu mai puţin de 20 de băcăuani au ajuns la spital în prima luna a anului pentru că au traversat strada neregulamentar. Mulţi dintre pacienţi s-au ales cu răni grave şi au nevoie de îngrijire medicală de lungă durată.

Şefii de la „Rutieră“ spun că, pentru a-i domoli pe cei care se aventurează să facă slalom printre maşini, vor face în următoarea perioadă, controale mult mai agresive pe şoselele din oraş.

Numai în ultimele trei zile, agenţii de Poliţie au amendat 28 de pietoni indisciplinaţi. Totalul sancţiunilor se ridică la 2.260 de lei, în condiţiile în care trecerea pe lângă zebră „costă“ 120 de lei. Potrivit poliţiştilor, străzile cu cel mai ridicat grad de risc pentru pietoni sunt Calea Republicii, Milcov şi 9 Mai.

„Mă grăbesc“, scuza clasică a contravenienţilor

Peste 400 de băcăuani au fost accidentaţi în 2009 pe tronsoane ale acestor drumuri, iar trei persoane au murit după ce au fost lovite de maşini. Cei care traversează riscându-şi viaţa cred că sunt în siguranţă dacă trec strada în fugă. „Mă grăbesc. Nu am timp să ocolesc până la trecerea de pietoni. Dar m-am uitat şi în stânga, şi în dreapta, nu era niciun pericol“, ne-a declarat un băcăuan, după ce a traversat printre maşini.

Conducătorii auto sunt însă, de altă părere. „E ceva de speriat cu cei care trec strada pe unde apucă. Cred că am zilnic 2-3 astfel de situaţii. Până acum nu am lovit pe nimeni, dar cred că a fost şi noroc“, declară Constantin Dima, taximetrist. De cele mai multe ori, cei care ajung să fie loviţi de maşini nu conştientizează pericolul la care se expun sau apreciază greşit distanţa şi viteza cu care se deplasează autoturismele.

Cum trebuie să circule un pieton
Poliţiştii îi sfătuiesc pe băcăuani să circule doar pe trotuar, iar în lipsa acestuia pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea drumului. La traversare, strada se trece perpendicular, pe axa acesteia, numai pe zebrele simple sau semnalizate cu semafoare. Agenţii de la „Rutieră“ adaugă că pietonii care ajung să fie loviţi pe trecere poartă întreagă responsabilitate şi plătesc şi eventualele daune.

Elena Duma, pensionară: Toţi ajungem să mai traversăm şi pe unde se poate, dar o facem cu atenţie.

Ghe. Manole, pensionar: Prefer să trec pe „zebră“ sau pe la semafor, ca să evit pericolul de accidente.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite