Zeci de copii abandonaţi de părinţi ajung oameni educaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţii sociali ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului îngrijesc 75 de minori neglijaţi sau lăsaţi pe stradă în nouă apartamente situate în municipiul Bacău, Buhuşi şi Comăneşti. Prin programul „Casa mea“, instituţia încearcă să recreeze viaţa de familie, pe care minorii oropsiţi de soartă au pierdut-o.

Casa de copii nu este „acasă“. Cu acest gând am sunat la uşa apartamentului de pe strada Logofăt Tăutu. Aici, o doamnă cu o privire blândă şi un zâmbet generos m-a invitat înăuntru. Prin uşa larg deschisă din sufragerie, patru perechi de ochişori studiază curioşi musafirul nepoftit.

Copiii stau la o masă uriaşă şi lucrează. Aflu că sunt fraţi şi au ajuns în grija Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în urmă cu trei ani. Grigore (14 ani), cel mai mare dintre ei, taie cu caterul o bucată de carton colorat. „Facem felicitări de Paşte“, spune timid copilul.

La 14 ani, are grijă de trei fraţi mai mici

Nu-i prea place să vorbească. Privirea lui insistă asupra fraţilor mai mici, mustrătoare sau, dimpotrivă, drăgăstoasă. Gheorghiţă şi Bogdan nu par să-i iasă din vorbă. Singura care se bucură de libertate deplină este Claudia (8 ani). „Fraţii provin dintr-o familie foarte săracă, cu părinţi total dezinteresaţi”, explică asistentul social Ana Manole. Cei patru copii erau aproape morţi de foame când au fost preluaţi de Direcţie.

Nici nu se gândesc să se întoarcă acasă

De aceea, în toţi aceşti ani de când sunt ocrotiţi, nu au vrut niciodată să se întoarcă în satul natal. Şi nici nu au plâns vreodată după părinţi sau rude. Dealtfel, nici cei care i-au adus pe lume nu s-au interesat măcar o dată de soarta lor.

„Sunt copii foarte buni şi cuminţi. Învaţă bine şi sunt ataşaţi de noi“, spune lucrătorul social Elena Cojocăraşu. Femeia se uită cu drag la ghemotocul de fetiţă cu gropiţe în obraji şi o dezmiardă drăgăstos pe cap.

„Claudia îmi spune mamă. Şi nu numai ea. Aceşti copii uitaţi de părinţi simt nevoia să spună mamă şi tată“, mărturiseşte cu emoţie lucrătorul social. În prezent, 75 de copii sunt ocrotiţi în sistemul „Casa mea“. Patru apartamente sunt situate în Bacău, două în Buhuşi şi trei în Comăneşti.

„Copiii pot sta la noi până la vârsta de 26 de ani. Însă toţi cei care au intrat în sistem şi-au făcut un rost în viaţă mult mai deveme şi acum sunt stăpâni pe destinul lor”, afirmă Ana Manole.

Copiii îşi găsesc drumul în viaţă

Asistentul social mai spune că mulţi dintre copiii uitaţi de părinţi au ajuns oameni mari, educaţi. Unii sunt studenţi, alţii au absolvit facultatea sau şcoala profesională. „Cât au fost lângă noi, i-am învăţat de toate. Aceşti copii ştiu să gătească, să spele, să se îngrijească“, completează Elena Cojocăraşu.

Prin sistemul „Casa mea“ copiii din familii nevoiaşe primesc un cămin şi sunt ocrotiţi pentru a-şi găsi un rost în viaţă. Aşa se explică faptul că mulţi dintre cei care şi-au luat „zborul” nu uită de centrul unde au crescut şi revin de Sărbători pentru a le face surprize micuţilor loviţi de soartă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite