Bacău: Zeci de mii de elevi încep noul an şcolar fără manuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Zeci de mii de elevi încep noul an şcolar fără manuale
Bacău: Zeci de mii de elevi încep noul an şcolar fără manuale

Inspectoratul Şcolar nu a reuşit să achiziţioneze suficiente cărţi pentru elevi

Singurii care vor primi integral manuale noi sunt bobocii, în timp ce elevii din anii terminali vor trebui să le cumpere din banii lor.

Elevii băcăuani din clasele I-X vor avea parte în noul an şcolar de mai puţine cărţi noi. Obişnuiţi ca la fiecare început de an şcolar să primească manuale, cei aproximativ 100.000 de elevi din judeţul Bacău vor avea o mare dezamăgire.


Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău nu a reuşit să achiziţioneze decât 90.000 de manuale noi, deşi necesarul era de aproximativ 200.000. Motivele, spun reprezentanţii instituţiei, ţin de lipsa de fonduri.

 „Anul acesta ni s-au alocat de la Minister pentru manualele şcolare 340.000 de lei. Suma este mai mică cu aproape 50% faţă de anul trecut. Această situaţie este consecinţa, în principal, a crizei economice“, ne-a declarat Claudia Merticaru, purtător de cuvânt al IŞJ Bacău. Singurii norocoşi sunt cei aproximativ 7.700 de elevi băcăuani care vor intra în această toamnă în clasa întâi. Aceştia vor avea parte de manuale noi chiar din prima zi de şcoală.


Necesarul pentru clasa întâi este acoperit în totalitate. Manualele de clasa întâi nu se returnează la sfârşitul anului şcolar şi atunci suntem obligaţi ca în fiecare an să cumpărăm altele noi“, ne-a mai declarat Claudia Merticaru.


Librăria, salvarea elevului


Elevii din celelalte clase nu sunt încântaţi de această situaţie, mai ales că, spun aceştia, un manual nou cumpărat din librărie costă în medie peste 20 de lei.

Banii nu-i dau eu, ci părinţii, dar este un efort suplimentar din partea lor. Se poate învăţa şi de pe manualele vechi, dar acum depinde ce noroc ai. Unele sunt foarte deteriorate şi atunci trebuie să cumperi unul nou“, ne-a spus Ionuţ Panaite, un elev de clasa a X-a aflat ieri într-o librărie din centrul oraşului.


Cei mai defavorizaţi sunt însă elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. Aceştia vor trebui să-şi cumpere toate cărţile necesare în timpul anului şcolar întrucât şcolile nu distribuie manuale gratuite decât elevilor din clasele I-X.

Cum se împart manualele


Reprezentanţii IŞJ Bacău susţin că cele 90.000 de manuale vor fi distribuite în funcţie de strategia aleasă de dirigintele de clasă. Totuşi câteva criterii sunt deja stabilite. „Fiecare elev va primi cel puţin un manual nou. Unii vor primi chiar mai multe. Dacă un elev a predat manualele la sfârşitul anului şcolar într-o stare avansată de deteriorare, atunci riscă să primească mai puţine manuale noi“, ne-a precizat Claudia Merticaru.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite