Bacău: Zeci de mii de băcăuani, lăsaţi fără ajutor la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Zeci de mii de băcăuani, lăsaţi fără ajutor la căldură
Bacău: Zeci de mii de băcăuani, lăsaţi fără ajutor la căldură

Aproximativ 35.000 de oameni nu vor mai primi în această iarnă bani de la stat pentru încălzirea locuinţelor.

Citeşte şi: Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat

Sute de familii din judeţul Bacău s-au trezit anul acesta fără ajutoare de încălzire pentru lunile de iarnă. Peste 25% din cei subvenţionaţi de stat anul trecut nu se mai încadrează în noile condiţii legale. Conform prevederilor actuale, doar persoanele care au un venit mediu lunar maxim de 425 de lei beneficiază de ajutor.

„În 2008, venitul mediu pe membru de familie trebuia să fie de maxim 615 lei. Mai exact, din nouă trepte de categorii de venituri se mai iau în considerare doar şase“, a declarat Gheorghe Apostu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Bacău. Măsura a fost luată din cauza crizei economice, au motivat guvernanţii. Astfel, dacă în 2009 au primit ajutoare de la stat 160.000 de beneficiari din judeţul Bacău, anul acesta doar 125.000 vor mai avea dreptul la subvenţiile lunare pentru plata facturilor la încălzire.

Cererile de subvenţie, preluate la asociaţie

Solicitanţii ajutorului mai pot depune cereri până la sfârşitul lunii octombrie, prin intermediul asociaţiilor de proprietari. Băcăuanii vor obţine din luna noiembrie subvenţie la gaz şi energie termică. „Până anul trecut, fiecare beneficiar al ajutoarelor de la stat venea personal la Primărie.  Erau cozi infernale de dimineaţa până seara. Am dispus ca administratorii să preia cererile pentru a evita aglomeraţia şi timpul pierdut“, a explicat Gheorghe Munteanu, şef serviciu Îndrumare Asociaţii de Proprietari.

Foştii beneficiari sunt disperaţi

Cererile de ajutoare pentru încălzirea cu lemne se depun la Serviciul Public de Asistenţă Socială Bacău tot în cursul acestei luni. Băcăuanii sunt nemulţumiţi de noile prevederi ale legii. „Am pensia mică, şi orice ajutor era binevenit. Acum nu am mai rămas cu nimic“, a declarat indignat Neculai Lupaşcu, un pensionar în vârstă de 70 de ani.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite