Voluntari ai Poliţiei, "infiltraţi" în cartierele Bacăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu semnează procese verbale sau amenzi, dar dau informaţii preţioase agenţilor despre ce se întâmplă în zona lor. Vecinul care face scandal, locatarul de la patru care nu plăteşte întreţinerea sau comerciantul ambulant de la colţul blocului. Niciunul nu scapă de ochiul vigilent al „spionului“.

În fiecare cartier din oraş sunt persoane care cochetează cu meseria de poliţist. Le place să investigheze lucruri care li se par suspecte, să pândească pe la colţul blocului şi să se pună bine cu agentul de poliţie care răspunde de zona lor. Îi ajută în campanii de prevenire şi răspund prezent la orice solicitare. În timp, devin mâna dreaptă a acestora sau informatorul lor de cartier.
În termeni poliţieneşti, ei sunt „voluntarii“. Unul dintre aceştia este şi Aurel Dobraniş (62 de ani), din municipiul Bacău, care de ani buni este omul de nădejde al poliţiştilor de proximitate care răspund de zona URA a oraşului. Preşedinte la o asociaţie de proprietari, bărbatul ştie cam tot ce mişcă în jurul său.

A eradicat „contrabanda“ cu pepeni din cartier

„Recent, l-am văzut pe unul că vindea pepeni pe trotuar la doi paşi aici de mine. Am pus mâna pe telefon şi am anunţat Poliţia. Imediat au venit băieţii şi l-au luat la întrebări. L-au ridicat cu tot cu marfă. Eu n-am nimic cu el şi nu mă deranja neapărat că vinde în stradă, dar mai şi vorbea urât. Apoi, cine ştie de unde avea marfa şi poate se îmbolnăvesc oamenii“, a spus apăsat bărbatul. Domnul Aurel este cu ochii în patru şi când vine vorba de vecinii de bloc sau de ceilalţi locatari din asociaţia pe care o conduce. Cine stă fără forme legale sau nu plăteşte la întreţinere, este trecut imediat pe lista neagră şi somat.

Cu proprietarul unui apartament a intrat într-un conflict din care doar „colegii“ poliţiştii l-au mai putut scoate. „El spunea să nu-i trec soţia la întreţinere pentru că noaptea nu stă acasă. Nu m-am lăsat deloc şi la un moment dat a sărit la bătaie. Am chemat agenţii şi acum se poartă foarte frumos“, povesteşte Dobraniş.

Se sprijină reciproc

Agenţii îi sar în ajutor de fiecare dată pentru că şi ei apelează atunci când au nevoie. „Avem de câştigat şi noi de pe urma acestei colaborări. Ne vine mult mai uşor să aflăm informaţii despre anumite persoane când avem deschidere din partea dânşilor decât să ne apucăm să întrebăm din uşă în uşă. Mergem la şedinţele lor de asociaţie, le aflăm problemele şi încercăm să le găsim soluţii“, spune agentul de proximitate, Ionel Roşu, care de aproape şase ani colaborează cu domnul Aurel. Un alt prieten de nădejde al poliţiştilor este George Panţâru (60 de ani), preşedintele Asociaţiei de Proprietari „Taifun“.

O viaţă întreagă a lucrat în turnătorie, iar acum se ocupă de problemele locatarilor. Bărbatul îşi aminteşte că în urmă cu trei ani s-a implicat direct în rezolvarea unui caz cu greutate. „Era un tânăr care era bănuit că făcea trafic de droguri. Stătea în chirie. L-am pândit mai multă vreme şi când a simţit că este urmărit s-a mutat şi nu mai ştiu ce s-a întâmplat. Mai sunt tineri care fac gălăgie, dar i-am potolit. Mă cunosc toţi de la Poliţie. Dacă mi se cere, intervin în orice situaţie. Nu se pune problema să nu o rezolv“, spune Panţâru.

Şi şefii din Poliţie recunosc că fără „spioni“ munca lor ar fi mult mai dificilă. „Aceşti voluntari de vârsta a treia ne sprijină foarte mult. Ei preiau şi transmit mesajele şi recomandările noastre antiinfracţionale. Mulţi dintre ei sesizează nereguli în cartiere, scandaluri şi conflicte în familie. Sunt un fel de mesageri şi pot spune că sunt mult mai deschişi decât tinerii“, a declarat Adrian Tuluc, şeful Poliţiei de Proximitate.

La rândul lor, cei din generaţia tânără nu-i privesc cu ochi prea buni pe voluntari. „Stau şi pândesc pe la uşi de nu poţi să mişti nimic. Parcă am fi pe vremea lui Ceauşescu. Povesteau părinţii mei că era câte unul în bloc care turna la Securitate şi câte pâini cumpărai pe zi. Fiecare să-şi vadă de viaţa lui şi Poliţia să-şi facă treaba“, este de părere băcăuanul Ionuţ Stoica.

Taximetriştii „toarnă“ pentru a-şi păstra clienţii

Poliţiştii băcăuani apelează deseori la voluntari atunci când au de efectuat acţiuni de prevenire ori de control. În prima situaţie, cei mai săritori sunt profesorii dispuşi să încheie parteneriate cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău pentru că acest gen de activităţi le aduce punctaje bune dacă au de susţinut un examen de grad ori vor să obţină gradaţie de merit.

„Avem protocoale cu instituţii de învăţământ, şcoli generale şi licee, iar atunci când organizăm acţiuni preventive şi trebuie să distribuim fluturaşi cu tot felul de sfaturi utile pentru cetăţeni elevii vin în număr mare“, spune Ionel Mirica, prim adjunct la IPJ Bacău.
Şi Poliţia Rutieră pune mare bază pe voluntari şi nu doar pe cei în uniforma şcolară. Unii dintre cei mai solicitaţi sunt taximetriştii care le uşurează munca, mai ales atunci când agenţii ies în trafic în acţiuni organizate pe linie de taximetrie.

„Sunt taximetrişti autorizaţi, care au toate documentele în ordine şi taxele plătite la zi, care ne furnizează informaţii despre cei care fac piraterie. Mai apelăm la ei şi la alte acţiuni. În condiţiile actuale, sprijinul lor este mai mult decât binevenit, mai ales că nu trebuie să-i plătim“, a mai spus Mirica.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite