Viorel Cruceanu este pe locul IV în campania „Profesorii cu care Bacăul se mândrește“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul vă prezintă, începând cu 30 ianuarie, poveştile finaliştilor din campania „Profesori cu care Bacăul se mândreşte". Profesorul de istorie Viorel Cruceanu, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri"  ocupă locul 4 în Campania Adevărul, votată de cititori pe site.

Profesorul de istorie dr. Virel Cruceanu, care predă la  Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Bacău, are o pasiune care îl diferențiază de alți profesori de istorie. Studiul Continentului Negru, pe parcursul a peste trei decenii, i-a adus satisfacții, dar și o recunoaștere la nivel național și internațional. Iubit de elevi, pentru modul în care predă și se dedică istoriei, a reușit să obțină an de an premii la faza națională a olimpiadelor.

Lucian Șerban este pe locul V în campania „Profesorii cu care Bacăul se mândrește“

Mai mulți absolvenți, care „au ieșit din mâinile" profesorului băcăuan, s-au orientat spre istorie și diplomație. „Un profesor trăiește și prin satisfacțiile oferite de elevi. În ultimii opt ani am avut, an de an, elevi care s-au clasat pe primele locuri la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Acum ei urmează dreptul, istoria sau chiar diplomația. I-aș menționa pe Daniela Ghicajanu, Emanuel Bondalici sau Alexandru Guță. Dar lista este mult mai lungă", a spus Viorel Cruceanu.

Studiile despre Continentul Negru au recunoaștere peste granițe           

Profesorul băcăuan a publicat peste 90 de articole în cele mai bune reviste de specialitate din străinătate și din țară. Studiile lui Viorel Cruceanu au ajuns în paginile „Le Nouvel Afrique-Asie", „New African", „Jeune Afrique", „Afrique-Asie", publicaţii din Londra şi Paris, cu difuzare şi în Africa. Viorel Cruceanu a avut colaborări şi în publicaţiile de gen din ţară: „Dosarele Istoriei", „Istorie şi Civilizaţie", „Historia", „Ateneu" sau„Carpica". Africanologul băcăuan se poate lăuda şi cu o corespondență bogată, purtată cu mai mulți conducători ai statelor africane. „Am mai multe corespondenţe cu președinții Africii. La loc de cinste este scrisoarea primită de la Alpha Oumar Konare, preşedinte al statului Mali (1992-2002)", a mai spus Viorel Cruceanu.

A realizat două volume din „Trilogia Africii"

Viorel Cruceanu este singurul specialist român în politica africană, recunoscut în afara graniţelor. Acum realizează „Trilogia Africii". Până acum a realizat două volume din trilogia dedicată decolonizării Continentului Negru. Încă din facultate Viorel Cruceanu a avut mulţi prieteni care proveneau de pe continentul african. A citit mult, iar în 1990, când a început doctoratul, şi-a ales să scrie despre „Decolonizarea fostelor posesiuni engleze şi franceze din Africa Neagră", publicată ulterior sub numele „Quo Vadis Africa?". „Am terminat al doilea volum, care se referă la decolonizarea posesiunilor italiene, belgiene, spaniole, germane si portugheze. Îmi fixez ca ţintă, în următorii ani, să realizez volumul al treilea, despre situaţia politică a staelor din Africa de Nord (Sudan, Egipt, Libia, Tunisia, Maroc, Sahara Occidentală, acum ataşata statului marocan şi Algeria", a menţionat africanologul băcăuan.

„Pasiunea pentru Africa am integrat-o profesiei de istoric. Îmi doresc să realizez o operă durabilă, de referință, despre realitățile Continentului Negru. Am speranţa ca o parte dintre elevii mei să-mi continue cercetările", a spus profesorul dr. Viorel Cruceanu.

STOP VOT! Băcăuanii au ales profesorii cu care se mândresc

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite