Bacău: Portret/ Doru Botez: Veteranul artelor marţiale din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Portret/ Doru Botez: Veteranul artelor marţiale din Bacău
Bacău: Portret/ Doru Botez: Veteranul artelor marţiale din Bacău

La 63 de ani, bărbatul se antrenează cot la cot cu elevii săi. Deşi are 30 de ani de karate, Doru Botez nu are de gând să renunţe la acest sport.

Doru Botez este unul dintre veteranii artelor marţiale din România. Anii care s-au rostogolit peste el au fost blânzi, sensei fiind aproape la fel de vioi ca în urmă cu trei decenii, când s-a apucat de karate.


În 1977 am început să practic artele marţiale. Primul meu mentor a fost Viorel Burlan, căpitan de aviaţie. Doar un an m-am antrenat cu el pentru că a fost transferat în alt judeţ“, îşi aminteşte sensei. Chiar dacă a rămas fără antrenor, Botez nu s-a descurajat. Cu mari dificultăţi a reuşit să-şi procure un manual de karate în limba română şi alte două în limba engleză. „Am început să învăţ karate din cărţi. Nu a fost uşor, dar la ce dorinţă aveam de a-mi urma visul, nici greu n-a fost“, spune veteranul karateka.


Supravegheat
de Securitate


Încă de la primele antrenamente, Doru Botez a intrat în atenţia ofiţerilor de la Securitate. Artele marţiale erau interzise pe vremea comuniştilor, care vedeau în acest sport o ameninţare pentru siguranţa statului. „M-au chemat şi pe mine de vreo două ori  la interogatoriu. Mi s-a întocmit chiar un dosar, pe care am avut ocazia să-l studiez în 1990. Avea peste 200 de file. Din câte am citit, se încerca implicarea mea într-o aşa zisă «organizaţie teroristă sârbeasc㻓, adaugă sensei Botez.


Deşi era conştient că îşi riscă libertatea, Doru Botez nu a renunţat la karate. Ca o măsură de precauţie, şi-a mutat doar locul de antrenament. Nu mai mergea în sala de sport, preferând antrenamentele în parcul central din Bacău, pe malul Bistriţei sau în subsolul blocului unde locuia. 

  
Co-fondatorul Federaţiei Române de Arte Marţiale


După decembrie 1989, primul impuls al lui Doru Botez a fost să strângă rândurile tuturor practicanţilor de arte marţiale. „Am fost unul dintre fondatorii Federaţiei Române de Arte Marţiale. Tot în 1990 am înfiinţat şi clubul «Seishin». În limba japoneză, numele clubului înseamnă «spirit»“, explică sensei. În cei 19 ani de antrenorat, Doru Botez a format mii de sportivi, unii dintre ei medaliaţi chiar la competiţii internaţionale. Şi acum, clubul Seishin este o adevărată pepinieră de campioni.


Centură neagră 6 DAN


Veteranul artelor marţiale din Bacău se uită cu mândrie în urmă şi cu speranţă în viitor. El ştie că spiritul artelor marţiale nu va pieri niciodată, aici, pe malul Bistriţei, şi că multe generaţii de sportivi vor vorbi cu respect despre sensei Doru Botez, centură neagră 6 DAN.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai bun elev pregătit de dumneavoastră?
Dan Botezatu, un sportiv şi un om de excepţie. Din păcate, s-a stins anul trecut, la 36 de ani.  

Într-un an calendaristic, cam câte medalii obţin sportivii de la Seishin?
De exemplu, anul trecut s-au luat 133 de medalii la campionatele naţionale şi 23 la cele internaţionale.

Ce-i place
Când nu are antrenamente sau nu arbitrează, Doru Botez ascultă muzică, joacă şah şi citeşte. „Îmi place muzica anilor ’70 şi nu pierd nicio distracţie, unde dansez aproape continuu“, mărturiseşte sensei. Botez recunoaşte că-şi începe ziua tot cu „puţină“ mişcare.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac răutatea, minciuna, prefăcătoria şi politica“, spune Botez. Nimic nu-l indispune mai mult decât oamenii care nu au principii morale şi cei care nu-şi respectă cuvântul.

Profil
Născut. 31 august 1946, Neamţ.
Studii. A absolvit Facultatea de Electrotehnică, Iaşi.
Familie. Are trei copii.     

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite