Vecinele Bacăului, privilegiate la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădiniţa din comuna Nicolae Bălcescu este ridicată din impozitele plătite de hipermarketuri
Grădiniţa din comuna Nicolae Bălcescu este ridicată din impozitele plătite de hipermarketuri

Localităţile din jurul municipiului fac investiţii pe bandă rulantă din taxele încasate de la marii investitori. Pe de altă parte, edilii de la marginea judeţului abia au bani să plătească energia electrică din bugetele „de criză“ alocate de stat. 

Recesiunea economică din ultimul an nu a fost „ciumă“ pentru toate localităţile judeţului Bacău. Dacă unii primari s-au văzut în imposibilitatea de a realiza investiţii, alţii au avut pe mână sume importante de bani. Cei mai norocoşi edili sunt cei din localitatea Nicolae Bălcescu. Supermarket-uri precum Metro sau Praktiker, dar şi dealeri auto precum Dacia, Renault, Nisan sau DAFF îşi vând produsele pe raza comunei.

Primarul este convins că doar poziţia geografică a comunei, aflată imediat la ieşirea din Bacău spre Bucureşti, a făcut ca localitatea să nu simtă efectele crizei.

Grădiniţă nouă din taxele investitorilor

„Aceste firme au adus la bugetul local în 2009 aproape 1,3 milioane de lei. Banii încasaţi reprezintă aproape 70% din veniturile bugetului local“, a precizat Anton Şiler. Primăria a reuşit să asfalteze din banii investitorilor 2 kilometri de drum, a amenajat un grup sanitar nou la şcoală şi a refăcut căminul cultural din satul Galbeni. Cei mai mulţi bani au fost investiţi însă în construcţia unei noi grădiniţe. „În acest moment, grădiniţa este finalizată în proporţie de 60%“, a mai spus Şiler.

Mai puţini norocoşi, locuitorii din comuna Stănişeşti visează încă la ziua când vor avea prima stradă asfaltată. Comuna se află la 57 de kilometri de Bacău şi niciun investitor nu s-a apropiat de ea. „Infrastructura noastră este la pământ. Nu vine nimeni la noi pentru că este foarte greu de ajuns cu maşina. Anul trecut noi am avut încasări la buget de 100.000 de lei. Cu aceşti bani abia am reuşit să plătim facturile la energie”, a spus Bogdan Popa, primarul comunei. Pentru că banii au fost puţini, realizările au fost şi ele aproape inexistente. Deşi cele patru şcoli din comună au început să fie reparate în 2007 lucrările au rămas nefinalizate. „Nu toţi avem norocul să fim plasaţi în coasta municipiului Bacău. Ar trebui să se ţină cont de asta şi să ni se facă măcar drumurile“, crede Popa.

Vor să facă bani din oierit, dar nu au drumuri
Edilii comunei Stănişeşti au şi ei planuri mari, dar „se împiedică“ de infrastructură. „Oieritul este principala activitate la noi. Dacă ar exista drumuri atunci ar putea fi exploatat mult mai intens. Ar fi o alternativă la supermarketurile pe care le-au atras comunele învecinate municipiului Bacău”, a spus primarul Bogdan Popa.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite