Valeriu Damian a făcut închisoare pentru mită record în dosarul Rafo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri găsit mort în această dimineață în locuința sa, împreună cu fratele său Nicușor a fost prins în flagrant în 2004, împreună cu fratele său Nicușor, în timp ce ofereau mită unui procuror al PNA (actualul DNA). Aceștia i-au dat împreună procurorului 100.000 de euro, pentru a nu-și îndeplini corect îndatoririle de serviciu.

Flagrantul a avut loc pe data de 1 aprilie 2004 iar după arestarea fraților Damian cercetarea a durat mai multe luni. În 2005, atât Valeriu Damian cât și Nicușor, au fost condamnați fiecare la câte trei ani de închisoare cu suspendare. După ce PNA a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cei doi frați au fost condamnați la trei ani de închisoare cu executare.

image

În 2004, Vasile Damian şi fratele lui, Nicuşor Damian, au fost arestaţi pentru că au oferit magistratului Vasile Doană 100.000 de dolari mită pentru fi oprite cercetările procurorilor anticorupţie în cazul lor, scrie Mediafax.

Cei doi au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la câte trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită. Ei au cerut ulterior întreruperea executării pedepsei din motive medicale.

Tentativa de mituire a lui Vasile Doană a avut loc în cadrul anchetei declanşate de procurorii anticorupţie, în martie 2004, privind modul de derulare a tranzacţiilor cu produse petroliere dintre firme private şi societatea Carom SA Oneşti.

Procurorii anticorupţie au demarat atunci o anchetă complexă în acest caz, fiind verificate peste 400 de societăţi comerciale care au achiziţionat produse petroliere. În timpul acestor verificări, fraţii Damian şi Daniel Pîrgariu au luat legătura cu unul dintre procurorii din echipa de anchetă şi i-au propus, de mai multe ori, bani şi bunuri pentru a nu-şi îndeplinii atribuţiile în cadrul cercetărilor. Deşi procurorul a refuzat, cei trei au insistat, astfel că a fost organizată prinderea lor în flagrant delict.

În 3 aprilie 2004, magistraţii i-au arestat pe Valeriu Damian (administrator al SC Helios SRL Bacău) şi Nicuşor Damian (administrator al SC Tracorom Bacău SRL), precum şi pe Daniel Pîrgariu (administrator al SC Dani Love Bacău SRL), pentru dare de mită.

Potrivit Ministerului Public, Nicuşor Damian i-a oferit magistratului 100.000 de euro în schimbul întreruperii cercetărilor legate de firma Tracorom din Bacău şi pentru a nu aprofunda ancheta privind relaţiile comerciale dintre firma sa şi alte societăţi implicate în tranzacţii ilegale.

Citeşte şi:

Omul de afaceri Valeriu Damian, patronul unor benzinării din Bacău, a fost găsit mort. Jaful este prima variantă luată în calcul (UPDATE)

Medic legist: „Omul de afaceri a fost omorât“

Socrul unui cunoscut chirurg estetician din Iaşi a fost ucis la Bacău

Ce afaceri avea Valeriu Damian omul de afaceri ucis în mod bizar în propria casă

Comisarul Șef al Gărzii Financiare, despre omul de afaceri găsit mort în propria casă : „Damian nu avea bani de dat, avea bani de luat!"

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite