Val de sinucideri provocate de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală spun că numărul sinuciderilor va creşte
Medicii de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală spun că numărul sinuciderilor va creşte

Psihologii spun că băcăuanii care au recurs la gesturi extreme au acţionat astfel din cauza problemelor financiare.

Dacă până anul trecut media sinuciderilor era de 50 pe an, perioada de criză a dus la explozia sinuciderilor în Bacău. Mai exact, în 2009, 80 de băcăuani şi-au pus capăt zilelor. Acest lucru arată că în medie câte şase persoane s-au sinucis în fiecare lună. Şi începutul lui 2010 este unul nefast pentru Bacău, până în prezent s-au înregistrat deja zece cazuri de sinucidere.

Medicii specialişti se aşteaptă că până la finalul anului numărul sinucigaşilor să crească şi mai mult din cauza crizei financiare. „Cele mai multe cazuri au fost în 2002, când am avut 62 de băcăuani care şi-au luat viaţa. Situaţia s-a înrăutăţit în 2009, când am înregistrat 80 de cazuri, iar acum avem deja 10. Acest lucru arată că vom avea cel mai neplăcut an, din acest punct de vedere“, a declarat Marcel Bădără, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bacău.

Bărbaţii, cei mai depresivi

Statistica sumbră a sinuciderilor pe 2009 arată că majoritatea persoanelor care au recurs la suicid au fost bărbaţi. O posibilă explicaţie ar fi legată de perioada de recul financiar, care s-a făcut simţită încă de anul trecut.

„Sinuciderea este un fenomen determinat de un complex de factori. Unul dintre acestea îl reprezintă evenimentele socio-economice ale ultimilor ani: şomaj, salarii mici, incapacitatea de a plăti ratele, care s-au acutizat odată cu apariţia crizei“, a spus psihologul Lucian Dabija.

Medicul susţine că oamenii care au recurs la gesturi disperate s-au aflat în imposibilitatea de a rezolva aceste probleme. „Pe fondul unor tendinţe depresive, unii sunt în mai mare măsură afectaţi de evenimentele triste ale vieţii. Aceste persoane pot duce o viaţă normală în societate, însă în astfel de momente pot dezvolta reacţii care conduc la sinucidere“, a adăugat Lucian Dabija.  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite