Un sfert din deţinuţi se întorc după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini îşi găsesc locul în societate după ce sunt eliberaţi. Din cele 1.000 de persoane private de libertate din Penitenciarul Bacău, 270 sunt reîncarcerate în decursul unui an.

Deţinuţii care nu se mai pot integra în societate comit infracţiuni pentru a beneficia de traiul comod din închisoare.

„Am fost condamnat pentru ucidere din culpă. Am fost implicat într-un accident de circulaţie în care au murit mai multe persoane. După zece ani de puşcărie, m-am trezit fără familie şi fără casă. Am încercat să-mi caut un loc de muncă, numai că toţi angajatorii mi-au întors spatele în momentul în care auzeau că am fost la zdup“, a povestit Vasile Matanie, deţinut.

Acesta susţine că a ajuns să comită din nou o ilegalitate pentru a se întoarce după gratii. Pentru a nu ajunge pe străzi, tot mai mulţi puşcăriaşi mai în vârstă se întorc în închisoare. „În Penitenciarul Bacău sunt în custodie aproximativ 1.000 de persoane private de libertate pentru diverse tipuri de infracţiuni. Cei care revin, în decursul unui an, sunt de aproximativ 270“, a precizat inspector Mădălina Mătăsaru, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bacău.

Diploma de meseriaş nu face doi bani

Deşi beneficiază de numeroase cursuri care să-i ajute să se reintegreze în societate, puţini deţinuţi cu patalama la mână reuşesc să-şi lase în urmă trecutul pătat. Anul trecut au fost organizate în penitenciar cursuri de calificare şi recalificare pentru meseriile de lăcătuş, bucătar, frizerie-coafură, tâmplar universal, în urma cărora au obţinut diplome peste 100 de persoane private de libertate.

Anul acesta, specialiştii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) nu au mai ajuns în unitatea de detenţie. „Majoritatea absolvenţilor de cursuri au domiciliul în alte judeţe şi nu au putut fi monitorizaţi. Din evidenţele noastre, niciunul dintre absolvenţi nu şi-a găsit loc de muncă“, a declarat Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bacău.

Agenţii economici sunt circumspecţi atunci când vine vorba să angajeze un fost puşcăriaş. „Eu aş încerca să le dau o bucată de pâine, dar cine garantează pentru ei?“, s-a întrebat Ioan Martin, un întreprinzător privat.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite