Trupul „Sfântului Închisorilor“, căutat la Târgu Ocna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Gafencu - „Sfântul Închisorilor“, cum l-a numit Nicolae Steinhardt - va fi deshumat de cercetătorii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) la cererea surorii sale.

În urma solicitării făcute de Valentina Gafencu, sora fostului deţinut politic, au fost începute o serie de investigaţii pentru stabilirea locului unde au fost îngropate rămăşiţele pământeşti ale fratelui acesteia, Valeriu Gafencu. El a murit la data de 18 februarie 1952, în Penitenciarul-Spital de la Târgu Ocna.

În urma primelor investigaţii s-a stabilit că trupul lui Valeriu Gafencu a fost înhumat în apropierea penitenciarului din Târgu Ocna, în perimetrul cimitirului situat lângă biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, aflată în Parohia Poieni, pe strada Crizantemelor. În încercarea de căutare, identificare şi recuperare a osemintelor, CICCR organizează începând cu 5 septembrie 2011, timp de câteva zile, o cercetare arheologică în spaţiul acestui cimitir.

În penitenciarul de la Târgu Ocna în perioada 1950 şi 1954 au decedat 54 de persoane, care erau condamnate pentru delicte politice. După deces, cadavrele acestora au fost înhumate în cimitirul de lângă biserica situată în apropierea închisorii. Corpurile dau fost înhumate fără sicriu, iar mormintele nu au fost marcate cu cruce. Operaţiunea de cercetare şi deshumare va fi executată de o echipă specializată, coordonată de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alături Paul Scrobotă, arheolog şi director al Muzeului de Istorie din Aiud, Horaţiu Groza, arheolog la Muzeul de Istorie din Turda şi Marius Oprea, coordonatorul CICCR, fondator şi fost preşedinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite