Bacău: Tinerele mămici nu renunță la concediul de maternitate în vremuri de recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Tinerele mămici nu renunță la concediul de maternitate în vremuri de recesiune
Bacău: Tinerele mămici nu renunță la concediul de maternitate în vremuri de recesiune

Până în 2009 mamele primeau 600 de lei indemnizație de creșterea a copilului. Acum statul le oferă 85% din veniturile realizate în ultimile 12 luni de muncă timp de 24 de luni.

Până în 2009, mamele primeau 600 de lei indemnizaţie de creştere a copilului. Acum, statul le oferă, timp de doi ani, 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni de muncă.

Tot mai multe băcăuance care au născut anul acesta preferă să stea acasă în concediu de maternitate în schimbul vieţii agitate de la serviciu. Sute de mămici renunţă să se întoarcă prematur la muncă deoarece valoarea indemnizaţiei de creştere a copilului a crescut din 2009. Statul le oferă lunar 85% din veniturile nete acumulate în ultimele 12 luni înregistrate înaintea concediului de maternitate.

„Încasez aproape cât întreg salariul“

Este cazul Andreei Şuştac, o tânără mămică în vârstă de 29 de ani, care are un băieţel de numai o lună. Înainte de a intra în concediu de maternitate a lucrat la o bancă şi veniturile ei se ridicau lunar la 1.500 de lei. „După noua lege, primesc indemnizaţie de creşterea copilului de 1.275 de lei, plus alocaţia copilului de 200 de lei. În total, încasez aproape cât întreg salariul şi stau acasă în concediu. E bine, pentru că anul trecut aş fi primit doar 8 milioane“, a declarat băcăuanca. În 2008, mămicile primeau 600 de lei, indiferent de venituri, plus alocaţia copilui de 200 de lei, timp de 24 de luni.

„Multe femei, nemulţu-mite de ajutorul acordat pentru creşterea copilului, se reîntorceau la serviciu. Astfel, luau salariu întreg şi un stimulent de 100 de lei. Acum stau în concediu pentru că este mai convenabil“, a declarat Gheorghe Apostu, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Bacău. Numărul femeilor aflate în concediu de creştere a copilului a crescut cu 100, faţă de anul trecut.

Mămicile, sub protecţia legii

Odată intrată în vigoare legea, multe dintre băcăuance au răsuflat uşurate lunile acestea. Ele spun că produsele pentru nou-născuţi sunt foarte scumpe şi fiecare ban în plus e binevenit. „Trebuie să ai bani ca să-ţi permiţi un copil în ziua de azi. Mărirea indemnizaţiei ne-a venit în ajutor“, a zis Mariana Lungu, o băcăuancă. Mai mult, şi tinerele mămici care sunt încă pe băncile şcolii primesc ajutor de la stat.

„De anul acesta, elevele şi studentele care au copii cu vârsta de până în 2 ani primesc 600 de lei de la stat, timp de 24 de luni. Banii revin tutorilor acestora, dacă nu au împlinit 18 ani. Ele trebuie doar să dovedească că frecventează cursurile unităţii de învăţământ“, a mai spus Gheorghe Apostu.

Andreea Stoleru, ELEVĂ: Este bine că cei de la Guvern au decis să ofere acum ajutor şi tinerelor mămici.

Liliana Avram, CASNICĂ: Dacă ai avut salariul mare, îţi convine să stai acasă. Legea este bună.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite