„Timpul lui Eminescu“, pe Aleea Clasicilor din Chișinău FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul național Mihai Eminescu a fost serbat, în zilele de 15 și 16 ianuarie, în capitala Republicii Moldova, de românii de pe cele două maluri ale Prutului. La manifestări au luat parte și profesori și editori din Bacău.

La 162 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, în capitala Republicii Moldova au fost organizate mai multe manifestări culturale, la care au participat oficiali din România, oameni de cultură dar și scriitori și politicieni din Moldova. Pe Aleea Clasicilor din Chișinău, duminică, 15 ianuarie, de la ora 10.00, la statuia poetului din Parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt" au fost depuse flori, s-au recitat poezii și au fost ținute discursuri despre actualitatea operei lui Eminescu, despre spiritul eminescian în contextul culturii române și universale. Au participat la eveniment Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova, Petre Guran, președintele Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chișinău, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova dar și politicieni precum Mihai Godea, premierul Vlad Filat sau primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă.

image

Pentru poze, dati click

O delegație a Editurii Vicovia din Bacău  a împărțit peste o mie de broșuri cu un articol al regretatului scriitor moldovean Andrei Vartic, intitulat: „Timpul lui Eminescu". Lucrarea a fost tipărită și cu spijinul Asociației „Pro Basarabia și Bucovina", Filiala Bacău. „Sunt momente emoționante și ne bucurăm că am putut participa la manifestările dedicate poetului nostru Mihai Eminescu", a spus Viorel Cucu, de la editura băcăuană Vicovia. Și profesorul universitar Vasile Puiu a fost la Chișinău, pentru Eminescu. „Am distribuit și eu „Timpul lui Eminescu", la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde mă bucur de relații foarte apropiate", a spus Vasile Puiu, care este și președinte al Asociației Pro Basarabia și Bucovina, Filiala Bacău.

Eminescu, sărbătorit de băcăuani la Chișinău

Ambasadorul României: „Noi, românii, vorbim limba lui Eminescu"

La statuia poetului Mihai Eminescu s-au ținut discursuri și s-au recitat poezii. Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a vorbit despre spiritul universal eminescian, despre amploarea operei dar și despre cât de actuale sunt ideile lui Eminescu. Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova a făcut o pledoarie pentru Eminescu și celebrarea lui, continuă, prin limba română: „Ne putem întreba dacă se cuvine să-l onorăm pe Eminescu doar pe 15 ianuarie și 15 iunie. Fiecare zi care o petrecem ne oferă infinite ocazii să-l onorăm. Onorându-ne limba celebrăm cel mai cotidian pe Eminescu. Se spune că italienii vorbesc limba lui Dante, britanicii, limba lui Shakespeare, germanii pe a lui Goethe. E limpede că noi românii o vorbim pe a lui Eminescu", a spus Lazurcă.

Au mai luat cuvântul și alți oameni de cultură moldoveni. Scriitorul Ion Hadarcă a vorbit de rezistența românească, sub influența operei eminesciene:  „Este geniul tutelar al limbii române și spiritul Aleii Clasicilor. Spiritul de rezistență l-am învățat tot de la Eminescu".

Nicolae Dabija: „Politicienii să citească pe Eminescu și dincolo de grădiniță"

Nicolae Dabija, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor, a accentuat asupra faptului că poetul, în ciuda manifestărilor aniversare, este citit și înțeles din ce în ce mai puțin: „ Mihai Eminescu este cel mai prezent în Basarabia, noi avem cea mai mare nevoie de el. Ne pare bine că vin politicienii noștri, depun niște flori și pleacă. Când a fost făcut un sondaj despre ce poezii știu politicienii noștri, unul a zis că: „Somnoroase păsărele", altul a zis la fel: „Somnoroase păsărele". Să citească Eminescu și dincolo de grădiniță, acolo vor găsi soluțiile„, a spus Dabija, după care a continuat: „Cei de la Dumbrăveni, Vaslui, au niște documente care ar atesta că acolo s-a născut Eminescu, că în 1850, tatăl lui Mihai Eminescu nu ar fi avut moșie în Ipotești. Eu le-am zis că așa e, Eminescu s-a născut aici și în orice localitate românească. Eminescu s-a născut și în Serbia și în Bucovina la Cernăuți, dar și în inima Siberiei", a spus emoționant Nicolae Dabija.

Manifestarea din centrul Chișinăului, dedicată împlinirii a 162 de ani de la nașterea poetului Mihai Emninescu, s-a încheiat cu interpretarea originală a lui Sandu Aristin Cupcea, care a recitat mai multe strofe din Scrisoarea a lll-a.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite