Bacău: Terapie transformată în magazin umanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Terapie transformată în magazin umanitar
Bacău: Terapie transformată în magazin umanitar

Gablonţurile, tablourile şi obiectele decorative realizate de copiii cu handicap se vând la preţuri între 5 şi 20 de lei.

Pragul Centrului Daniel de pe strada Pictor Andreescu nr. 5 din Bacău, destinat recuperării copiilor cu handicap neuromotor, este trecut aproape zilnic de familiile a 55 de beneficiari. Puţini sunt băcăuanii care ştiu că, deschizând uşa centrului, pot descoperi că micuţii cu handicap sunt la fel de talentaţi precum ceilalţi copii. Chiar de la intrare te întâmpină rafturi cu obiecte viu colorate, toate ieşite din mâinile micuţilor cu probleme grave de sănătate.

Încasări doar în zi  de sărbătoare 
De la magneţi de frigider, confecţionaţi din ipsos şi pictaţi cu vopsele speciale şi până la tablouri, obiectele sunt de vânzare la preţuri cuprinse între 5 şi 20 de lei.

„Charity shop-ul a fost înfiinţat la începutul acestui an pentru a promova calităţile beneficiarilor noştri. Orele de lucru în atelier sunt o recompensă pentru copiii care vin să facă programul de recuperare la noi“, ne-a declarat Lavinia Porubiu, coordonatoarea Centrului Daniel.

Chinuitoarele ore de gimnastică sunt mai uşor de îndurat de copiii bolnavi atunci când ştiu că urmează să confecţioneze din lut, ipsos, mărgele şi vopsea obiecte ce vor fi expuse spre vânzare. Deşi sunt ieftine şi pot face concurenţă multora dintre obiectele similare din magazinele oraşului, suvenirurile realizate aici se vând mai degrabă la zile mari.

„Cele mai mari încasări într-o lună au fost de 400 de lei, în luna martie. Atunci am făcut mărţişoare pe bandă rulantă. Mai avem vânzări de Paşte şi de Crăciun, dar scopul magazinului nu este acela de a face profit“, a mai spus Lavinia Porubiu.

Cei mai mulţi dintre cumpărători sunt tot cei mici. Asta pentru că în aceeaşi curte cu asociaţia de recuperare a copiilor cu handicap neuromotor se află şi o grădiniţă. Micuţii care frecventează cursurile instituţiei de învăţământ le cer părinţilor să treacă pragul magazinului umanitar. 

Ajutor de la părinţi

În atelierul în care se confecţionează obiectele scoase la vânzare muncesc şi părinţii copiilor care beneficiază de programele de recuperare ale centrului. În timpul în care micuţii lor se află în sala de gimnastică, în cabinetul logopedului sau al psihologului părinţii pot ajuta la realizarea suvenirurilor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite