Bacău: PORTRET: Vasile Purice, Taximetria, un mod de viaţă şi o pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: PORTRET: Vasile Purice, Taximetria, un mod de viaţă şi o pasiune
Bacău: PORTRET: Vasile Purice, Taximetria, un mod de viaţă şi o pasiune

În cei 15 ani de experienţă a ştiut să îmbine pasiunea cu munca şi i-a plăcut să comunice. Bărbatul nu este dispus să renunţe la condus nici după pensionare.

Vasile Purice este taximetristul altor generaţii, care ştiau să respecte şi erau respectaţi. Acum, la 69 de ani, recunoaşte că-i place să conducă şi că şofatul a devenit mai mult decât o pasiune, este acum, un mod de viaţă.
„Din anul 1982, de când am obţinut permisul, am condus fără pauză. Pasiunea mea a fost taximetria şi în urmă cu 15 ani visul mi s-a împlinit: am devenit taximetrist. De atunci, conduc pe toate traseele oraşului şi petrec mai mult timp în maşină decât în oricare altă parte“, a declarat Vasile Purice.

Clienţii şi poliţiştii sunt prietenii săi de-o viaţă

Băcăuanul povesteşte că pentru el meseria de taximetrist este foarte uşoară şi se poate învăţa repede. „Taximetria am prins-o din mers. Dacă ştii să stăpâneşti bine pedalele şi volanul, şi mai ai şi abilităţi de conducere, reuşeşti să devii profesionist“, a povestit deschis şoferul.
Vasile povesteşte că şi-a început meseria în urmă cu 15 ani şi că a făcut parte din categoria rară a taximetriştilor comunicativi şi respectaţi. „Încă de la început mi-a plăcut mult meseria aceasta. Pe atunci nu eram aşa mulţi taximetrişti, iar cei care eram, am ştiut să ne respectăm clienţii şi să le câştigăm prietenia“, a mai spus băcăuanul. De-a lungul anilor petrecuţi pe taxi, Vasile şi-a făcut o mulţime de prieteni. „Mă cunosc şi mă salut cu toţi oamenii din cartierele prin care conduc sau cu cei de pe la instituţiile pe la care ajung cu taxiul. Sunt prieten chiar şi cu poliţiştii oraşului. Eu şi amicii mei avem şi vom avea tot timpul ceva în comun, şi anume traficul, care face parte din viaţa noastră“, a completat Vasile Purice.

Câştigă mai prost decât  în anii trecuţi

Vasile îşi aminteşte că în urmă cu două decenii câştigul era cu 50% mai mare. „Atunci erai cunoscut în oraş de clienţii cu venituri mari, iar noi, până prin 2000 nu ştiam ce înseamnă să staţionezi. Acum merge însă mai slab, au scăzut încasările cu cel puţin 40% faţă de anul trecut“, a spus Vasile. 

Se teme să mai conducă noaptea

Băcăuanul evită să conducă noaptea sau pe distanţe foarte lungi.  El consideră că e mult prea periculos şi refuză să-şi asume riscuri inutile. „Acum mulţi ani mai acceptam şi câte o astfel de cursă, pentru că şi clienţii erau altfel“, a completat taximetristul. Băcăuanul nu va renunţa prea curând la meserie. „Voi conduce probabil în toţi anii care mi-au mai rămas pentru că m-aş plictisi să stau liniştit şi să nu conduc“ , a încheiat Vasile Purice.

Profil

Născut: 28.12.1939, Botoşani.
Studii: Şcoală profesională de utilaje grele.
Familie: Căsătorit, are o fiică

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp dedicaţi serviciului de taximetrist?
Lucrez peste 12 ore în fiecare zi. Mă trezesc la ora 5.00 şi mă întorc acasă la ora 18.00. Am acest program de 15 ani.
V-a supărat ceva în toţi aceşti ani de când lucraţi pe taxi?
Nimeni şi nimic. Am respectat şi am fost respectat. Toate lucrurile din viaţa mea au decurs exact cum mi-am dorit. Le-am întâmpinat pe toate, şi pe cele rele şi pe cele bune.

Ce-i place
Vasile este un şofer împătimit. Nu poate sta fără să conducă. Aşa că e convins că meseria de taximetrist i se potriveşte cel mai bine. „Conduc şi în timpul meu liber”, a spus  bărbatul.

Ce nu-i place
Vasile Purice spune că nu suportă oamenii plictisiţi şi pe cei leneşi. De asemenea, nu-i agreează prea mult nici pe cei invidioşi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite