Bacău: Ţăranii îşi vând caşul sub aer condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Ţăranii îşi vând caşul sub aer condiţionat
Bacău: Ţăranii îşi vând caşul sub aer condiţionat

Hala de lactate a fost dotată cu aparate care răcesc aerul şi cu lăzi frigorifice pentru depozitarea laptelui şi a brânzei

În ultima lună, spaţiul pentru brânzeturi a fost închis, iar oamenii au comercializat produsele la colţul străzii, în praf.

Halele de lactate din Piaţa Centrală şi Piaţa Sud funcţionează de marţi în condiţii normale, după ce au fost dotate cu 15 lăzi frigorifice şi trei aparate de aer condiţionat. Deşi vitrinele erau obligatorii pentru produsele de origine animală, halele nu au beneficiat până acum de astfel de dotări şi nu au avut autorizaţie de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV). Acesta a şi fost motivul pentru care inspectorii DSV au închis hala de brânzeturi, spaţiul fiind redeschis în urmă cu doar câteva zile. Din acest motiv, ţăranii şi-au vândut în ultimele săptămâni produsele în soare şi în condiţii improprii.

Clienţii au oftat după lactate proaspete

„Am fost obligaţi de autorităţi, în primă fază, să ne vindem marfa doar dimineaţa timp de patru ore. Până în ora 10.00 trebuia dat tot. Nu le păsa că venim de la zeci de kilometri distanţă. Apoi am fost nevoiţi să ne vindem produsele pe scările pieţei sau la colţul străzii“, a declarat Gheorghe Vrânceanu, din satul Gura Văii. Orăşenii au simţit lipsa lactatelor proaspete de la ţărani. „Ne-a fost greu fără laptele şi brânza aduse de ţărani. Un timp nici nu am consumat produse lactate. Acum, că s-a deschis, revin la obiceiurile mele“, a spus Eliza Ştefănescu, pensionară. Deşi majoritatea comercianţilor s-au reinstalat şi-şi pot vinde produsele pe tot parcusul zilei, problemele nu s-au sfârşit. Ei se plâng că lăzile frigorifice sunt insuficiente şi instalaţiile de aer condiţionat nu fac faţă aglomeraţiei.

Trebuie mai multe lăzi

„Este nevoie de 30 de astfel de lăzi frigorifice pentru halele de lactate din oraş, pentru ca toţi producătorii să-şi vândă marfa în condiţii normale“, a precizat Alin Iordănescu, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Bacău. Reprezentanţii Direcţiei de Administraţie a Pieţelor nu pot spune cu exactitate când se va rezolva problema. „Noi am demarat deja procedurile de achiziţionare a altor 15 lăzi frigorifice. Cu toate astea, nu putem spune însă cu exactitate când vor fi amplasate în cele două hale. Rămâne de văzut când va fi rezolvată şi problema aerului condiţionat“, a precizat Monica Butnaru, angajată a Direcţiei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite