Bacău: Portret/Silviu Neagu: Tânărul care s-a pus în slujba nevoiaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Portret/Silviu Neagu: Tânărul care s-a pus în slujba nevoiaşilor
Bacău: Portret/Silviu Neagu: Tânărul care s-a pus în slujba nevoiaşilor

A renunţat să se facă preot pentru a munci la o societate de caritate. Şi-a propus să explice liceenilor cât de mult contează natura pentru omenire.

A dorit din toată inima să-şi ajute semenii. Acesta a fost visul lui Silviu Neagu şi cu acest gând s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti.

„Nu voiam neapărat să fiu preot. Am simţit însă chemarea de a fi aproape de toţi cei care au nevoie de ajutor cu adevărat“, mărturiseşte tânărul. După ce a terminat studiile, Silviu a ales drumul carităţii, şi nu regretă. „Sunt consilier la o misiune creştină. Aici am posibilitatea să ajut, material dar şi spiritual, toţi oamenii care au nevoie de aşa ceva. În felul acesta simt că nu-mi irosesc viaţa cu lucruri inutile“, consideră bărbatul.

Învaţă tinerii să respecte mediul înconjurător

Deşi putea să obţină fără nicio problemă un loc călduţ într-o parohie unde să-şi trăiască liniştit restul vieţii, Silviu Neagu şi-a făcut alte planuri pentru viitor. El vrea o carieră în învăţământul superior, iar primii paşi pentru a atinge acest ideal i-a făcut prin obţinerea unui masterat în comunicare.

Ca orice tânăr de vârsta lui, Silviu Neagu este ambiţios şi decis să facă multe pentru a da un rost vieţii. „Anul trecut, am avut un moment în care am analizat toate cele realizate până atunci şi am fost tare dezamăgit. Atunci mi-am propus câteva obiective. Unul dintre ele era ca în cel mult 12 luni să scriu o carte“, ne spune Silviu. Şi a reuşit. „Călătoria unui sfert de veac“ a fost lansată încă din luna iulie şi s-a bucurat de succes la public. Criticii au apreciat sarcasmul şi ironia autorului la adresa unor contemporani şi l-au încurajat să nu se oprească aici.

„Mereu am simţit că am ceva de spus. Chiar de pe vremea când eram elev la Grupul Şcolar Industrial „Letea“, unde am avut un profesor de limba română foarte bun“, declară scriitorul. Acesta mai spune că ori de câte ori va scrie o carte va planta câţiva arbori.

„Suntem în secolul în care trebuie să ne pese de ce se întâmplă în jurul nostru. Numai aşa putem lăsa ceva generaţiilor care vin după noi“, este mesajul teologului pentru cei mai tineri decât el, cărora vrea să le insufle acelaşi respect pentru mediul înconjurător pe care îl simte şi el.

profil
născut. 15 septembrie 1983, Bacău.
studii. Facultatea de Teologie Bucureşti, Master în Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bacău.
familie. Necăsătorit.

întrebări şi răspunsuri
A fost dificil să lansaţi o carte în aceste vremuri de restrişte?
Nu, chiar deloc. Pot spune că totul a decurs atât de repede şi bine, încât mă miră şi pe mine. Inspiraţia nu a lipsit. Pot spune că am scris cartea pe nerăsuflate. Nici cu editarea ei nu am avut probleme. 
Ca preot credeţi că nu aţi fi avut aceeaşi libertate de exprimare?
Nu acesta este motivul pentru care n-am căutat să ajung într-o parohie. Încă de când m-am înscris la facultate, visul meu era să ajung la o catedră. Profesorii pe care i-am avut m-au făcut să aleg acest drum. Dacă acum am ajuns la o societate caritabilă, consider că e doar o haltă în calea mea.

ce-i place: Lui Silviu Neagu îi plac călătoriile. Şi-a făcut din asta un adevărat ţel în viaţă. Vrea să vadă cât mai multe locuri şi să cunoască mulţi oameni. „Îmi mai place să citesc şi să ascult muzică. Ori de câte ori deschid o carte îmi fac şi notiţe pe marginea textului. Cred că este un obicei bun“, spune tânărul.

ce nu-i place: Ca orice perfecţionist, Silviu urăşte superficialitatea şi prostia. Ori de câte ori are ocazia nu se sfieşte să-şi exprime părerea în public. „Nu-mi plac nici deciziile luate pe alte criterii decât cele ale competenţei. Dacă omul este potrivit într-un loc, de ce să nu-l laşi acolo, dacă sunt performanţe?“, se întreabă teologul.                           

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite