Sute de familii de romi din județul Bacău și-au construit case fără autorizații

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din responsabilitate o poartă și primarii, care au închis ochii la construcțiile apărute pe domeniul public. Nicio instituție a statului nu are o evidență a imobilelor construite ilegal dar nici soluții pentru intrarea în legalitate.

Edilii din localitățile cu o populație numeroasă de romi se plâng de problemele apărute deoarece aceștia nu au acte de identitate sau au realizat construcții fără autorizații, multe dintre ele pe domeniul public.  "Cei mai mulți dintre romii de la Rotunda, comuna Gura Văii s-au mutat în localitatea Ștefan cel Mare. Nouă ni se cere să luăm măsuri pentru ca aceștia să-și schimbe domiciliul. Ei stau în case fără acte, realizate fără autorizații", a spus Ramona Dobrescu, consultant pentru problemele romilor la Instituția Prefectului Bacău.

Și în satul Rădeana din comuna Buciumi au fost construite case în zona declarată de mare risc în cazul inundațiilor. "Acolo trebuia făcut un dig, dar între timp au fost ridicate mai multe case, fără autorizații", a mai spus Ramona Dobrescu.

Sătenii din localitățile cu o populație mare de romi cred că principala vină o poartă autoritățile locale. „Romii sunt buni că le aduc voturi. Apoi, ei sunt uitați de primari. Nimeni nu-i ajută să intre în legalitate", a spus Ion Petrea, din Buciumi. Edilii din localitatea Ștefan cel Mare nu știu numărul celor care locuiesc fără acte.

„Nu știu. Nu vă pot oferi o astfel de informație prin telefon", a spus primarul Ion Vlasie. Viceprimarul Ioan Răileanu afirmă că nu poate furniza astfel de informații. „Persoana care știe aceste lucruri nu este în primărie", a spus acesta.

Atât Consiliul Județean, cât și Instituția Prefectului Bacău nu pot oferi date precise. „Sunt inexacte situațiile noastre, cele reale le găsiți la comune. Responsabili sunt primarii, că au permis să se construiască în zone cu risc", a spus George Stoinea, arhitectul județului Bacău.

„Primarii ar trebui să-și facă datoria și să-i amendeze pe cei care au construit fără autorizație", Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite