Sute de băcăuani spun „pas“ căldurii de la CET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii au ales centralele de apartament în ciuda promisiunilor edililor de achitare integrală a facturilor. Oamenii spun că au preferat această variantă fie pentru că nu mai au bani să achite întreţinerea, fie pentru că vor mai mult confort.

În această vară sute de băcăuani au renunţat la serviciile CET. Oamenii nu mai vor să depindă de sistemul centralizat de încălzire şi
s-au debranşat de la reţea.
„În ultimele luni s-au înregistrat 555 de debranşări. Toţi aceştia pot solicita ulterior rebranşarea fără niciun fel de problemă. Este alegerea lor“, a spus Elena Cârnu, purtătorul de cuvânt al CET Bacău.

Oamenii au preferat această variantă fie pentru că nu mai aveau bani să achite întreţinere, fie pentru că vor să aibă confortul asigurat şi investesc într-o centrală proprie de apartament. „Am moştenit o locuinţă de la o rudă şi pentru că nu stă nimeni în ea vreau să renunţ la căldură. Iarna ajunge destul de mult întreţinerea şi nu are sens să arunc banii pe fereastră. Tai caloriferele şi când voi avea bani suficienţi o să investesc într-o centrală“, a spus Iulian Stângă, băcăuan.

Penalităţi mari la cet

Cei de la asociaţiile de proprietari recunosc că le este destul de dificil să recupereze banii de la locatari şi că sunt mulţi cei care renunţă pentru că nu mai au cu ce să achite facturile.

„În această vară cred că m-au anunţat vreo 30 de persoane că s-au debranşat. Sunt mai puţini faţă de anii trecuţi, când aveam în jur de 50 pe sezon. Oamenii nu mai au bani. Unii vor îngheţa de frig în apartamente. Eu am de recuperat de la ei circa 200.000 de lei. Vin penalităţi mari de la CET şi nu mai fac faţă“, explică Aurel Acatincăi, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 75 din Bacău.

Primăria vrea să le plătească facturile

Pentru a nu mai pierde din consumatori, anul trecut, Primăria Bacău s-a oferit să achite integral facturile celor racordaţi la CET şi care aveau un venit mai mic de 1.300 de lei pe membru de familie, cu bani de la bugetul local. Edilii se gândesc să repete figura şi în acest an.
„Există disponibilitate din partea administraţiei locale de a sprijini financiar acele persoane cu venituri reduse şi în această iarnă. Cuantumul ajutorului se va stabili în perioada următoare şi va fi supus spre aprobare în şedinţă de Consiliu Local“, a spus Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

Iarna trecută, au beneficiat de căldură gratis circa 3.000 de familii din municipiul Bacău. De la bugetul de stat, în total au beneficiat de subvenţionarea căldurii peste 15.000 de familii. În prezent, în municipiul Bacău mai sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire numai 19.487 de apartamente.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite