Bacau: Sute de salariaţi îşi vor pierde locurile de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: Sute de salariaţi îşi vor pierde locurile de muncă
Bacau: Sute de salariaţi îşi vor pierde locurile de muncă

Municipiul Bacău este campionul pe judeţ la numărul de concedieri colective

Până la sfârşitul lunii ar putea fi trimişi în şomaj aproximativ o mie de băcăuani. Unii angajatori speră ca economia să-şi revină pentru a nu-şi lăsa salariaţii fără serviciu în pragul iernii.

Lipsa unui loc de muncă va deveni principala problemă a băcăuanilor până la finele acestei luni. Opt firme din judeţ au trimis în ultimele treizeci de zile notificări la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău prin care au anunţat posibile concedieri colective. Conform cifrelor puse la dispoziţie de ITM Bacău, la nivelul întregului judeţ vor fi trimise în şomaj aproximativ 1.000 de persoane. „Campion“ la numărul de concediaţi va fi însă municipiul Bacău.


Acesta este abia începutul pentru această toamnă. Până la sfârşitul anului, cu siguranţă că vor mai trimite notificări şi alte firme, în special cele din domeniul construcţiilor“, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvânt în cadrul ITM Bacău.


Lipsa comenzilor face victime


Printre firmele care au trimis deja notificări se numără Aerostar, Hidroconstrucţia şi Conextrust, toate din municipiul Bacău. Cele trei firme vor trimite împreună în şomaj peste 550 de salariaţi. Printre societăţile care au înştiinţat deja ITM Bacău că vor face concedieri colective sunt însă şi firme care mai speră că viitorul poate fi schimbat în bine.

Deşi recunosc că au întocmit listele cu angajaţii care vor intra în şomaj, unii administratori speră să evite măsura pe ultima sută de metri. „Am făcut o notificare la ITM prin care am adus la cunoştinţă că este posibil să concediem 40 din cei 160 de salariaţi pe care-i avem. Deocamdată nu am trimis pe nimeni în şomaj. Este doar o măsură de precauţie luată ca urmare a faptului că a scăzut numărul de clienţi“, ne-a declarat Gabriela Istrate, manager Resurse Umane din cadrul firmei Vasion Bacău.


Managerul nu a putut însă să ne confirme până când vor reuşi să-şi mai ţină oamenii la serviciu. Totul depinde de cum vor merge vânzările în următoarea perioadă. Unii salariaţi s-au obişnuit deja cu ideea pierderii locului de muncă. „Eu sunt zidar de meserie. Am lucrat la o firmă de construcţii, însă în urmă cu două săptămâni am fost trimis în şomaj. Nu cred că-mi voi mai găsi un alt loc de muncă până la sfârşitul anului“, ne-a spus dezamăgit Maricel Grigorie, unul dintre şomerii băcăuani.

Consolarea şomerilor


 Angajatorii care fac disponibilizări colective nu pot angaja în următoarele şase luni decât salariaţi din rândul celor concediaţi. Cei care rămân însă în şomaj primesc o indemnizaţie de 45% din salariul minim pe economie, la care se adaugă între trei şi zece procente din salariul mediu pe care l-au avut în ultimele 12 luni.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite