Bacău: Sute de tineri trăiesc din indemnizaţia de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Sute de tineri trăiesc din indemnizaţia de şomaj
Bacău: Sute de tineri trăiesc din indemnizaţia de şomaj

1.500 de absolvenţi au îngroşat în acest an rândurile şomerilor, iar numărul va mai creşte

Rata şomajului în judeţul Bacău este de 8,6%, cu 2,93% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sute de tineri din judeţul Bacău sunt în căutarea unui loc de muncă. După ce au absolvit în acest an diferite forme de învăţământ, ei sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) ca şomeri. „Anul acesta, pe lângă cei 18.273 de şomeri aflaţi în evidenţele noastre, au fost înregistrate alte 1.500 de persoane care urmează să primească indemnizaţie de la stat. Este vorba despre absolvenţi de şcoală profesională, liceu sau forme de învăţământ superior“, ne-a explicat Octavian Ţicău, şeful Serviciului Programe de Ocupare din cadrul AJOFM Bacău. Numărul absolvenţilor şomeri ar putea creşte în următoarele săptămâni.

Reprezentanţii Agenţiei spun că absolvenţii au la dispoziţie 60 de zile de la terminarea studiilor pentru a-şi depune dosarul la sediul instituţiei. „Ne aşteptăm ca până la sfârşitul lunii septembrie, cifra absolvenţilor înregistraţi ca şomeri să crească. Aceştia vor primi timp de şase luni 50% din salariul minim pe economie“, ne-a spus Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bacău.

Tinerii speră, totuşi, ca în cel mai scurt timp să găsescă un loc de muncă. „Cei 300 de lei pe care-i voi lua din şomaj nu-mi ajung să trăiesc decent. Sper să-mi găsesc de muncă repede, deşi oferta angajatorilor este foarte slabă“, a precizat Lucian Anghel, un absolvent băcăuan. Cei care nu-şi găsesc de muncă în domeniul în care s-au specializat au ocazia să se înscrie la cursuri de recalificare.


 „Agenţia noastră oferă şomerilor posibilitatea de a urma gratuit cursuri de recalificare. Zilele acestea facem înscrieri pentru cei care vor să aibă o diplomă de bucătar, ospătar, electrican, operator pe calculator, contabil sau inspector resurse umane“, a încheiat Octavian Ţicău. Din cei 1.024 de şomeri care au urmat cursuri de recalificare de la începutul anului, 495 s-au reangajat pe baza diplomei obţinute de la AJOFM.

Actele necesare dosarului de şomaj

Absolvenţii trebuie să depună în dosarul pentru şomaj copii după actele de studii, o copie după buletin, adeverinţă medicală şi o copie după certificatul de căsătorie, dacă e cazul.

Tinerii nu au niciun viitor. Toţi angajatorii cer experienţă, iar aceştia nu au de ales decât să stea în şomaj, Marcel Neculcea, muncitor.

Trebuie să munceşti din facultate pentru ca la finalizarea studiilor să fii cooptat într-o firmă, Anca Năstase, studentă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite