Bacău: Sute de copii primesc alocaţii europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Sute de copii primesc alocaţii europene
Bacău: Sute de copii primesc alocaţii europene

Numărul dosarelor depuse pentru acordarea de alocaţii de stat în ţările Uniunii Europene s-a triplat faţă de anul trecut.

Tot mai mulţi băcăuani care lucrează în ţări din Uniunea Europeană solicită alocaţii de stat mai mari pentru copiii lor. În evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) sunt 575 de dosare pentru acordarea de alocaţii de stat în ţările Uniunii Europene, cu 375 mai multe decât în 2008.

„Cele mai multe cereri au fost depuse de familii care muncesc în Italia. Avem 413 dosare aduse de părinţi care au şi şase copii. Dacă la noi primesc 42 de lei lunar, în ţara respectivă, cei mici obţin ajutoare sociale de până la 137 de euro, în funcţie de veniturile adulţilor”, ne-a explicat Corina Moroşanu, referent în cadrul AJPS Bacău. Zeci de dosare sunt înregistrate şi pentru Ungaria, Belgia, Germania, Danemarca, Austria, Marea Britanie şi Elveţia.

Alocaţii mai mari şi pentru copiii rămaşi în ţară
Băcăuanii spun că în acest fel îşi aduc copiii alături de ei şi-şi rotunjesc şi veniturile. „Vreau să-l aduc pe băiatul meu la studii, din toamnă, în Belgia. Cu cei 168 de euro pe care-i va primi ca ajutor de la stat ne vom completa cheltuielile sau îi vom plăti şcoala”, ne-a spus Cristina Gabor, bonă.

Băcăuanii care muncesc legal peste hotare şi contribuie la bugetul asigurărilor sociale din ţara respectivă pot beneficia de alocaţie, chiar dacă minorul se află în România. „În acest caz, diferenţa este acoperită de ţara respectivă. Ei trebuie să depună o cerere tip şi să completeze unul din formularele E 401 sau E 411, prevăzute de legislaţia europeană la sediul Agenţiei pentru Prestaţii Sociale din ţara unde lucrează. Datele vor fi transmise imediat la noi”, a completat Corina Moroşanu.

Actele necesare la dosar

Părinţii care solicită acordarea de ajutor social pentru copiii lor în străinătate, trebuie să depună la AJPS o cerere prin care solicită suspendarea alocaţiei de stat în România. Apoi, vor completa formularul E 411 şi vor prezenta copii după certificatul de căsătorie şi certificatul de naştere al copilului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite