Bacau: Sute de băcăuani lăsaţi fără slujbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacau: Sute de băcăuani lăsaţi fără slujbă
Bacau: Sute de băcăuani lăsaţi fără slujbă

Angajatorii dau vina pe lipsa de comenzi care, spun aceştia, au scăzut cu peste 45% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Criza locurilor de muncă se va accentua în judeţul Bacău în primele luni ale sezonului de toamnă. Şase firme din judeţ au trimis la sfârşitul lunii iulie notificări la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău prin care au anunţat posibile concedieri colective în următoarele săptămâni.


Conform cifrelor puse la dispoziţie de ITM Bacău, la nivelul întregului judeţ vor fi trimise în şomaj aproximativ 500 de persoane. Dintre acestea, peste 250 locuiesc în municipiu. „Primele disponibilizări vor fi făcute pe data de 15 august, al doilea val de concedieri va fi pe 17 august, iar celelalte vor avea loc în l una septembrie“, a declarat Dan Buftea, purtător de cuvânt în cadrul ITM Bacău.


Potrivit datelor centralizate la ITM, domeniile de activitate vizate de spectrul şomajului sunt, în principal, construcţiile şi transportul. Printre firmele care au trimis deja notificări se numără Scut Bacău, Romalfa - Tex Bacău, Dacart Oneşti şi Rus Trans Bacău. Administratorii firmelor speră ca până la toamnă numărul celor concediaţi să mai scadă, dar recunosc că acest aspect depinde foarte mult de numărul contractelor care vor fi încheiate în următoarele două săptămâni.


Contractele, unica soluţie


„Noi am trimis o notificare estimativă la ITM, prin care am adus la cunoştinţă că vom disponibiliza în septembrie 68 de angajaţi, din cei 156 câţi sunt în total. Dacă mai contractăm lucrări, atunci vom concedia mai puţini oameni, dar şansele sunt foarte mici“, ne-a declarat Vasile Gheorghiaş, director Resurse Umane la Scut Bacău.


Deşi speranţa moare de obicei ultima, angajatorii sunt aproape convinşi că lipsa lucrărilor şi a comenzilor se va prelungi şi în trimestrul trei când e posibil, spun aceştia, să mai urmeze şi alte concedieri.


Lipsă acută de comenzi în sectorul serviciilor


„Noi executăm lucrări de construcţii, închirieri de utilaje şi service auto. Lucrările de investiţii în Bacău au scăzut cu aproximativ 45% în acest an. Din acest motiv am ajuns în situaţia de a nu mai avea comenzi“, a mai spus Gheorghiaş, unul dintre administratorii afectaţi grav de criza financiară.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite