Surprinşi de iarnă, şoferii îşi cumpără pneuri uzate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii vulcanizărilor din Bacău muncesc din greu pentru a face faţă cererii
Angajaţii vulcanizărilor din Bacău muncesc din greu pentru a face faţă cererii

Ninsorile puternice le-au crescut cu 70% vânzările comercianţilor de anvelope. Proprietarii de maşini spun că recesiunea economică îi obligă „să îşi încalţe“ autoturismele cu gume second-hand.

Ninsoarea din ultimile zile a căzut ca o mană cerească peste administratorii firmelor care comercializează cauciucuri adecvate sezonului rece. Dacă în urmă cu o săptămână vulcanizările din oraş nu vindeau mai mult de 20 de cauciucuri de iarnă pe zi, în ultimile cinci zile administratorii se laudă că vânzările au crescut cu peste 70%.

Totuşi, în ciuda creşterii, patronii duc dorul veniturilor din anii anteriori. „Acum doi-trei ani vindeam în această perioadă şi câte 100-150 de cauciucuri pe zi. Sunt mulţumit totuşi că în ultimele zile mi-au crescut încasările de la 3.000 la aproape 7.000 de lei pe zi“, a spus Constantin Sterian, administratorul unei vulcanizări.

Cauciucul second-hand, soluţie de criză

Afacerea administratorilor de vulcanizări merge excelent, chiar dacă şoferii băcăuani fac tot posibilul să cheltuie cât mai puţini bani. Conform aprecierilor făcute de către patronii de service-uri, aproape 80% din cei care s-au hotărât să îşi schimbe cauciucurile de vară cu unele potrivite pentru sezonul rece au preferat anvelopele second-hand. „Uzura unui cauciuc second-hand scos la vânzare este de maximum 10%. La preţ însă diferenţa este mult mai mare. Dacă un cauciuc nou pentru o Dacie costă 260 de lei, unul vechi nu ajunge mai mult de 100 de lei“, ne-a explicat Marin Drăgăstan, administratorul unei alte vulcanizări din Bacău.

Deşi cauciucurile second-hand domină în preferinţele şoferilor, aceştia spun că nu sunt neapărat adepţii unei astfel de soluţii însă nu au de ales din cauza recesiunii economice.

Dealerii de anvelope second-hand, depăşiţi

„Dacă aş fi avut bani, nu aş fi cumpărat anvelope de iarnă second-hand. Sunt conştient că nu mă pot baza pe ele la fel ca pe unele noi, dar oricum sunt mai bune decât să fi circulat cu cele de vară“, a spus Cătălin Popa, şofer de taxi. Preferinţele băcăuanilor pentru cauciucurile de iarnă uzate le-au dat însă şi bătăi de cap celor care comercializează astfel de anvelope.

„Eu aduc marfă din Germania. Problema este că cererea băcăuanilor pentru cauciucuri folosite este predominantă şi, din acest motiv, nu reuşesc să găsesc de fiecare dată marfă suficientă“, a mai spus Drăgăstan.

Dumitru Sava, MERCEOLOG: În mod normal, cauciucurile trebuie să fie noi, însă lipsa banilor te obligă să mai faci concesii.

Aurel Gherasim, INGINER: Eu prefer cauciucurile noi pentru că mă pot baza pe ele cel puțin doi ani de zile.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite